Hoe zit het precies?
De een smult van spruitjes en de ander haalt de neus ervoor op. Hoe komt het toch dat de een spruitjes heerlijk vindt en de ander ervan walgt? Volgens voedingswetenschapper Dr. Adam Cunliffle heeft het eten dat we niet lusten te maken met een psychologisch negatieve connectie die we het hebben gegeven.
Connectie met smaak
Wanneer je eten niet lust, is er een kans dat je vroeger iets met dat eten hebt meegemaakt wat niet zo leuk of zelfs vervelend was -bijvoorbeeld voedselvergiftiging- waardoor je het niet meer wilt eten. Veel kinderen lusten geen spruitjes, maar moesten het als kind toch eten van hun ouders. Deze kleine negatieve ervaring kan eraan bijdragen dat iemand een onplezierig gevoel heeft ontwikkeld bij de groente. Hierdoor wordt het eten door iemand nog weleens gelabeld als ‘vies’. “Het uiterlijk, de smaak, dit alles kan door iemand nog jarenlang worden geassocieerd met onprettig”, legt Dr. Adam Cunliffle uit aan Cosmopolitan UK.
Spruit
Maar er is nog een reden waarom sommige mensen echt geen spruitjes willen eten. “Wanneer een kind net is geboren, lust het alleen moedermelk en zoete smaken. Dus moet het andere smaken leren eten. Veel mensen hebben wanneer ze volwassen zijn, nog niet geleerd om van bittere smaken te houden”, vertelt Cunliffle. Mensen zijn als het ware geprogrammeerd om bittere smaken af te wijzen. Dit omdat veel planten die vroeger werden gegeten bitter zijn en giftig. Bitter eten was destijds vaker giftig dan niet-giftig. Hierdoor vindt ons lichaam bitter smaken -zoals de bittere smaak van spruitjes- onsmakelijk.
Kortom: je moet spruitjes dus echt leren eten, voor je ze lekker vindt. Gelukkig zijn er tal van manieren waardoor je ze lekker kunt maken. Probeer deze spruitjesgratin of spruitjesovenschotel eens.
Lees ook: Recept: gevuld brood met ham, kaas en heerlijke kruiden
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Gastby | Beeld: Pexels