Dankzij deze gebakken rijst zet je snel een volwaardige maaltijd op tafel
Gebakken rijst is overheerlijk en je kunt het heel goed maken van kliekjes. Dat is precies waar dit recept zich zo goed voor leent, want je kunt het hele recept maken van restjes rijst en groente. Het enige wat je doet is eieren en kruiden toevoegen en voilà, je hebt een heerlijk maaltje op tafel getoverd. Begin met dit basisrecept en varieer dan zelf met verschillende soorten groenten.
Een ideaal recept voor kliekjesdag.
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.
Zo maak je het:
- Kook de rijst gaar volgens de verpakking of gebruik rijst van gister.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes. Snijd de onderkant van de steel af en gooi dit weg. Rasp de rest van de schil met een dunschiller in lange stukken en snijd deze in stukken om ze hapklaar te maken.
- Haal de boven- en onderkant van de lente-uitjes af en snijd ze in stukken. De stukken mogen best grof zijn (zo’n 2 centimeter).
- Breek de vier eieren boven een kom en meng ze met een garde. Voeg een halve theelepel zout toe.
- Doe een eetlepel suiker, vier theelepels sojasaus en 1 theelepel zout in een kleine kom. Rasp de gember en pers de knoflook en doe dit ook in het kommetje. Meng kort.
- Verhit een eetlepel olie in een grote koekenpan totdat deze net begint te roken. Doe dan de broccoli en de lente-ui in de pan. Verdeel de groenten over de pan en laat dit 5 minuten bakken zonder te roeren. Door niet te roeren, krijg je een mooie bruine laag op je groenten. Begin na 5 minuten regelmatig te roeren en bak het geheel nog 2 minuten totdat alles krokant maar beetgaar is. Doe de groenten terug in de kom.
- Doe de overige drie eetlepels olie in de pan en voeg de geklopte eieren toe. Roer constant met een spatel zodat er roereieren ontstaan, dit duurt zo’n 30 seconden.
- Voeg de gekookte rijst en het sojasausmengsel toe aan de pan en roer om alles te mengen. Verdeel het eten evenredig over de pan en laat het vijf minuten bakken zonder te roeren om de rijst lekker knapperig te maken.
- Doe na 5 minuten de groenten terug in de pan en haal de pan van het vuur.
- Voeg als laatste de sesamolie en rijstazijn toe en roer weer.
- Serveer in een kom.
- Probeer de gebakken rijst ook eens met spruitjes, kool, paprika of champignons.
Lees ook: Recept: romige gevulde champignons
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t dan op Pinterest!
Bron: Bon Appetit | Beeld: Videostill