Ingrediënten
  • 150 gram bloem + 40 gram voor de vulling
  • 12 gram kristalsuiker + 50 gram voor de vulling
  • 1/2 theelepel zout + 1/4 theelepel voor de vulling
  • 120 gram ongezouten boter (koud) + 120 gram boter voor de vulling (op kamertemperatuur)
  • 1 eierdooier
  • 3 à 4 eetlepels ijswater
  • 195 gram amandelpasta
  • 2 eieren
  • 5 milliliter amandel-extract
  • 8 halve peren (uit blik)
  • 1 theelepel honing
  • Amandelschaafsel ter garnering
  • Optioneel: 475 milliliter slagroom
  • Optioneel: 15 gram poedersuiker
  • Optioneel: 5 milliliter vanille-extract
redacteur
120 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 150 gram bloem + 40 gram voor de vulling
  • 12 gram kristalsuiker + 50 gram voor de vulling
  • 1/2 theelepel zout + 1/4 theelepel voor de vulling
  • 120 gram ongezouten boter (koud) + 120 gram boter voor de vulling (op kamertemperatuur)
  • 1 eierdooier
  • 3 à 4 eetlepels ijswater
  • 195 gram amandelpasta
  • 2 eieren
  • 5 milliliter amandel-extract
  • 8 halve peren (uit blik)
  • 1 theelepel honing
  • Amandelschaafsel ter garnering
  • Optioneel: 475 milliliter slagroom
  • Optioneel: 15 gram poedersuiker
  • Optioneel: 5 milliliter vanille-extract

De Fransen weten wel wat lekker is

De Fransen genieten in de herfst- en wintermaanden graag van een klassieke tart bourdaloue. Klinkt mega chic, niet waar? Een tart bourdaloue is een Franse perentaart, bestaande uit gepocheerde peer en amandelbeslag. Hij smaakt overheerlijk bij een goede kop koffie of als dessert na de maaltijd. Je kunt hem kopen in een heuse Franse patiserie, maar je maakt deze winterse taart ook gemakkelijk zelf. En hij is goddelijk!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de Franse perentaart met amandel:

De  bodem:

  • Doe de bloem, suiker en het zout in een kom en mix kort. Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Mix kort, zodat er een grof deeg ontstaat.
  • Voeg de eierdooiers en het ijswater toe aan het bloemmengsel en mix totdat ze helemaal zijn opgenomen in het deeg. Is het deeg te droog, voeg dan een extra eetlepel water toe. Is het deeg te nat, voeg dan 1 of 2 eetlepels extra bloem toe.
  • Vorm een bal van het deeg en druk hem plat, zodat er een dikke schijf ontstaat. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het minstens een uur in de koelkast.
  • Rol het deeg met een deegroller uit en plaats het in een taartvorm. Vouw het deeg dat boven het blik uitsteekt naar binnen, zodat je een dubbele korst krijgt. Druk het deeg voorzichtig tegen de onder- en zijkanten aan. Zet de taartvorm in de vriezer en maak intussen de vulling.

De vulling:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Doe de amandelpasta, boter en suiker in een kom en mix met een handmixer tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, terwijl je blijft mixen. Doe ook het amandel-extract, zout en de bloem erbij en mix tot een gladde vulling
  • Haal de taartvorm uit de vriezer en giet de vulling over de bodem. Druk de halve peren in de vulling, tegen de randen aan met de punten naar binnen. Leg de peren niet tegen elkaar aan, houd genoeg ruimte tussen het fruit.
  • Bak de taart in de oven, gedurende 40 tot 45 minuten. Hij moet goudbruin en luchtig zijn. Bestrijk alleen de peren met wat honing, de rest van de taart niet. Strooi ter garnering wat amandelschaafsel over de taart.

Zelfgemaakte slagroom (optioneel):

  • Doe de slagroom, poedersuiker en het vanille-extract in een kom en mix met een handmixer tot een volle slagroom.
  • Serveer de perentaart met de slagroom. Geniet ervan!

Lees ook: Recept: wentelteefjesovenschotel met appeltaartvulling

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Entertaining with Beth | Beeld: Videostill