Met deze baktrend maak je een meesterwerk in de keuken
Een hit op social media, de ‘gardenscape focaccia’, oftewel een Italiaans plat brood met een tuinlandschap erop. Dit landschap maak je door groenten en eetbare bloemen creatief te rangschikken voor de focaccia de oven ingaat. Aspergestelen worden bloemstelen, rozemarijnstengels worden stuiken, tomaatjes worden bloemblaadjes… Hieronder lees je hoe je zelf zo’n kunstwerkje uit de oven maakt én we geven je alvast een paar schitterende voorbeelden ter inspiratie. Tip: maak dit deeg een dag van tevoren, want met een nachtje rusten worden de smaak en structuur van het brood beter.
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan de pagina.
Wat ga je doen?
- Meng eerst in een grote kom het warme water, de gist, de honing en 60 gram broodbloem. Dek de kom vervolgens af met plasticfolie en laat het deeg 20 tot 30 minuten rusten op een warme plek. Er horen dan luchtbelletjes in het deeg te zitten.
- Voeg het water op kamertemperatuur toe aan het deeg, samen met 5 eetlepels olijfolie, de overgebleven broodbloem, de andere bloem en het zout. Roer alles goed door met een (rubberen) spatel totdat alles is gemengd en het deeg samenhangt.
- Bestuif een werkblad met bloem. Kneed hierop het deeg gedurende 10 tot 15 minuten. Strooi opnieuw bloem op het werkblad als het deeg te veel blijft plakken. Het deeg moet glad en soepel worden. Als je het deeg licht indrukt met een vinger, moet het vanzelf weer omhoog komen.
- Vet een grote kom in met 1 eetlepel olijfolie en leg het deeg in deze kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ditmaal 1-2 uur op een warme plek rusten. Het deeg moet dan ongeveer twee keer zo groot zijn gerezen.
- Verwijder de folie en sla het deeg in met je vuist.
- Vet een bakplaat van ongeveer 45 x 33 cm in met 1 à 2 eetlepels olijfolie. Vergeet ook de randjes niet. Leeg het deeg op de bakplaat, het hoeft echter nog niet over de plaat worden verdeeld. Dek opnieuw af met de plasticfolie en laat vervolgens 10-20 minuten rusten. Hierna kan het deeg namelijk makkelijker worden verspreid.
- Verwijder de plasticfolie en verdeel het deeg nu gelijkmatig over de bakplaat. Nu zijn er twee opties. De kortere optie is om het deeg nogmaals met plasticfolie te bedekken en op kamertemperatuur 1 tot 2 uur te laten rusten tot het nog meer gerezen is. De tweede optie is om het deeg een nachtje in de koelkast te laten rusten. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere textuur en smaak. Laat de volgende dag het deeg weer op kamertemperatuur komen voordat je verdergaat.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Druk de focaccia in met je vingers en sprenkel er nog 2 eetlepels olijfolie overheen.
- Nu is het tijd om je creativiteit naar boven te halen! Gebruik de eetbare bloemen, kruiden en gesneden groenten om een tuinlandschap te maken. Bestrooi met grof zeezout.
- Bak de focaccia 15 minuten in de oven. Draai dan de bakplaat om en bak nog eens 7 tot 10 minuten tot het brood goudbruin kleurt. Als de toppings aan lijken te branden, bedek deze dan met aluminiumfolie.
- Laat de focaccia 10 minuten afkoelen voordat je hem van de bakplaat haalt.
- Geniet van je kunstwerk en eet smakelijk!
Hieronder inspiratie voor prachtig belegde landschapsfocaccia’s:
https://www.instagram.com/p/CAvc5duFM5W/
https://www.instagram.com/p/CA4klE2jYf6/
https://www.instagram.com/p/CAs1L59FF_T/
https://www.instagram.com/p/CA7tw6knB39/
Ook lekker: Romige pasta met garnalen, courgette en paprika
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Tasty , Instagram @thevadstudio, @dreamit.bakeit.loveit, @consuelloidas @dolcidelizieintavola| Beeld: Videostill Tasty