Met gingerbread- en red velvet smaak!
Macarons: deze kleurrijke, luchtige lekkernijen, bekend om hun krokante buitenkant en zachte, zoete vulling, vormen de bouwstenen van dit dessertspektakel. Van het klaarmaken van het perfecte beslag tot het opbouwen van de toren, deze Franse delicatesse maakt van de kerst geheid een feestje.
Bereid het beslag:
- Neem een grote kom en mix hierin het poedersuiker en amandelmeel. Zet dit opzij.
- Klop in een aparte grote kom de eiwitten met een elektrische handmixer tot de eiwitten aan de zijkanten van de kom blijven plakken wanneer je deze kantelt.
- Voeg de kristalsuiker toe en klop totdat er pieken ontstaan wanneer je de mixer optilt.
- Voeg beetje bij beetje het poedersuiker-amandelmeel mengsel toe aan de opgeklopte eiwitten en meng met een rubberen spatel tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
- Verdeel het beslag over twee kommen.
Voeg de twee smaken toe:
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Maak de gingerbread smaak: Voeg aan één kom de kruidnagel, gember, nootmuskaat, kaneel en piment toe en meng het geheel voorzichtig door elkaar.
- Maak de red velvet smaak: Voeg aan de andere kom cacaopoeder en de rode voedselkleurstof toe en meng eveneens voorzichtig door elkaar.
- Doe de inhoud van de kommen in twee aparte spuitzakken. Mocht je geen spuitzakken hebben, dan kun je eventueel ook stevige boterhamzakjes gebruiken.
- Spuit een klein beetje beslag op elk van de vier hoeken van de bakplaat, leg er dan een stuk bakpapier op. Druk de hoekjes goed aan zodat het bakpapier aan de bakplaat blijft plakken.
- Spuit het beslag vervolgens op de bakplaat in cirkels van twee centimeter. Laat tussen de cirkels ruimte over van ongeveer anderhalve centimeter. Tik voorzichtig met de bakplaat op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.
- Laat de macarons op kamertemperatuur gedurende één uur rusten, totdat er een hard laagje op ontstaat.
- Bak de macarons voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak de vulling:
- Neem een grote kom en klop hierin de boter en het bakvet tot een gladde massa.
- Voeg het zout, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, vanille en advocaat toe en klop het goed om op te nemen.
- Doe vervolgens de poedersuiker er beetje bij beetje bij en klop tot alles goed gemengd is en de vulling gladde structuur heeft.
- Doe de advocaatvulling in een spuitzak.
- Spuit de vulling op één helft van de macaron en plak de andere helft erop. Herhaal met de overige ingrediënten.
- Laat de macarons minimaal zes uur of een nacht in de koelkast rusten.
Bouw de toren:
- Om de toren in elkaar te zetten, steek je de satéprikkers in de piepschuim kegel. Laat voldoende ruimte over tussen de prikkers.
- Druk voorzichtig de macarons op de satéprikkers.
- Herhaal rond de rest van de kegel met de resterende macarons.
- Geniet ervan!
Lees ook: Recept: zó maak je een feestelijke proseccotaart
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Tasty | Beeld: videostill