Focacciabrood met rozemarijn uit de Italiaanse keuken!
Ben je ook zo gek op alles dat uit de Italiaanse keuken komt? Dan vind je dit overheerlijke verse focacciabrood met rozemarijn ook heel lekker! En die gaatjes in het brood? Daarvoor mag je lekker met je vingers in het deeg drukken!
Dit heb je nodig (voor een heel brood):
- 2 1/4 theelepel gedroogde gist
- 420 ml warm water
- 390 gram bloem
- 65 gram volkorenmeel
- 2 theelepels zout
- 5 eetlepels olijfolie, extra virgin en verdeeld
- 1 eetlepel rozemarijn
- zeezout
Zo maak je het:
- Doe de gist, het warme water en twee eetlepels olijfolie in een kom. Roer door elkaar en laat even staan.
- Doe daarna de twee soorten bloem in een kom, doe het zout erbij en mix door elkaar. Voeg het gistmengsel toe en mix op hoge snelheid 5-8 minuten totdat er een glad en elastisch deeg ontstaat.
- Doe twee theelepels olijfolie in een grote kom. Plaats het deeg in de kom en bedek het met de olie. Dek af met een theedoek en laat twee uur rijzen.
- Vet een bakplaat in met 1 theelepel olijfolie. Leg het deeg op de bakplaat en druk het goed plat totdat er een vlakke rechthoek ontstaat. Dek af met een theedoek en laat 30 tot 40 minuten rijzen.
- Verhit de oven voor op 230 graden en plaats een rooster in het midden van de oven.
- Haal de theedoek van het deeg af en besprenkel met de fijngehakte rozemarijn.
- Druk met je vingers gaten in het deeg en sprenkel 4 theelepels olijfolie over het deeg heen. Strooi er dan zeezout overheen.
- Breng de temperatuur van de oven omlaag naar 190 graden en bak 20-25 minuten totdat de focaccia bruin is geworden.
- Laat even afkoelen en serveer warm.
Eet smakelijk!
Ook zo dol op de Italiaanse keuken? Dan vind je dit misschien ook wel lekker:
- Italiaanse bruschetta’s met carpaccio
- Italiaanse caprese salade met tomaat en mozzarella
- Penne Alfredo volgens Italiaans recept
Bron: Tiphero | Beeld: Commons Wikimedia, Jennifer