Sabine

Met een beetje variatie op de Hollandse kost is niets mis

Wanneer het buiten vies weer is, kan de soepliefhebber spontaan zin krijgen in snert. Na het eten van een goedgevulde erwtensoep kun je er vaak weer even tegenaan. Daarnaast is het ook nog eens lekker. Ben jij echter toe aan een beetje variatie? Probeer deze Surinaamse erwtensoep dan eens!

Dit heb je nodig:

  • 400 gram zoutvlees*
  • 500 gram gele spliterwten
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 10 pigmentkorrels
  • 3 takjes bladselderij
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 gram rijst
  • 1 gele Madam Jeanettepeper, fijn gesneden** 
  • zout
  • peper

* Het zoutvlees kun je bij een Surinaamse toko verkrijgen.
**Vind jij een Madam Jeanette wel heel erg pittig? Verwijder dan de pitjes voordat je de peper toegevoegd aan het gerecht. Vind je het nog steeds te pittig? Dan kun je ook kiezen voor een jalapeñopeper.

Zo maak je het:

  • Ontzout het vlees eerst door dit te koken in water. Gooi daarna het zoute water weg en breng een grote pan met twee liter water aan de kook.
  • Doe de spliterwten, het zoutvlees, de pimentkorrels, 1 ui, de selderij en de bouillonblokjes in de pan. Laat dit driekwartier opstaan zodat het indikt. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe om het op smaak te brengen.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verwarm hierin de olijfolie. Voeg daarna 1 ui toe en de knoflook. Bak tot het krokant is.
  • Serveer de soep met een apart kommetje rijst. Verdeel de ui en knoflook over de kommetjes en doe hier wat van de Madam Jeanette bij.

Dit recept bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Okoko recepten | Beeld: Videostill YouTube MaharajaXpress Menu