Maak jij je hier schuldig aan?
Soms heb je eten gekookt voor een weeshuis maar zie je het zeker niet zitten om hier de hele week van te eten. Geen probleem, want het te veel aan eten kun je makkelijk in de vriezer bewaren. Wanneer je weer zin hebt in het maaltje of even makkelijk wilt doen, ontdooi je het eten gewoon weer. Echter, houd je wéér eten over, wat doe je daarmee? Opnieuw invriezen, in de koelkast bewaren of weggooien?
Hoewel invriezen gewoon makkelijk lijkt, zijn er wel een paar richtlijnen waar je rekening mee moet houden. Dit moet je doen om de kwaliteit van het eten zo hoog mogelijk te houden. Allereerst: voordat je overgebleven boerenkool in de vriezer belandt, is het belangrijk dat je het eten volledig laat afkoelen. Als je eten invriest dat warm is, ontstaan er sneller ijskristallen in je eten. Daardoor verliest je maaltje de structuur en is het niet meer lekker.
Opnieuw invriezen
Ook is er een ander debacle: mag je eten weer opnieuw invriezen? Wanneer eten in de vriezer wordt bewaard, breiden bacteriën niet uit, maar dat betekent niet dat je oneindig kun invriezen en ontdooien. Als je eten al één keer hebt ingevroren en ontdooid, mag je het eigenlijk niet weer invriezen.
Uit een onderzoek blijkt dat bacteriën zich relatief sneller reproduceren wanneer eten dat al een keer is ingevroren ontdooid is. Deze bacteriën zitten vaak al in het eten wanneer het in de vriezer belandt. Sommige van deze bacteriën kunnen erg goed tegen de kou. Een paar van deze bacteriën is niet schadelijk voor het immuunsysteem, maar wanneer deze bacteriën zich vermenigvuldigen, kan dat het wel zijn. Gelukkig gebeurt dat niet meteen. Op kamertemperatuur is ontdooid eten zo’n 24 uur houdbaar. Bewaar je het eten in de koelkast dan kun je het zo’n twee tot drie dagen bewaren. Wij raden het herinvriezen van je eten daarom niet aan.
Vermijd verpakkingen met ijskristallen
Wanneer je eens makkelijk wilt doen en daarom een diepvriesmaaltijd bij in de supermarkt koopt, moet je goed op de verpakking letten. Eten wordt doorgaans vers ingevroren, maar er is natuurlijk altijd een risico dat het tijdens het transport ontdooid. Let er daarom op dat je geen verpakkingen koop waar ijskristallen op zitten. Zie je wel ijskristallen? Kies dan liever voor een ander gerecht of verpakking.
Vond je dit artikel handig? Bewaar ‘m op Pinterest!
Bron: Health | Beeld: Kookfans