Duurdere pasta is vaak lekkerder, hoe kan dat toch?
Je staat er niet vaak bij stil, maar de textuur van voedingsmiddelen is even bepalend voor de ervaring als de smaak van het eten zelf. Zo is textuur precies de reden dat je eten een dag later minder lekker smaakt en dat duurdere pasta lekkerder smaakt dan goedkope.
Het heeft alles te maken met het productie-proces.
Duurder
Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom de ene doos met pasta veel duurder is dan een andere terwijl ze exact dezelfde ingrediënten bevatten? Dit heeft alles te maken met de productie van de gedroogde pasta, die gemaakt wordt door middel van een mal. De goedkoopste merken pasta gebruiken Teflon in hun mallen waardoor ze meer pasta door de mal heen kunnen drukken om zo meer te produceren in weinig tijd.
Mal
Bekijk je de goedkopere soorten pasta goed, dan zie je dat ze er glanzend en glad uitzien: het resultaat van het werken met een Teflon mal. Daarnaast wordt de pasta, om een grote hoeveelheid te kunnen produceren, na het maken razendsnel gedroogd waarna het direct de doos in gaat. Het resultaat? De textuur van de pasta is heel erg veranderd: door het glanzende laagje zal de pasta zich maar moeilijk door de saus heen laten mengen.
Vorm en textuur
Duurdere pastasoorten worden daarentegen gemaakt in een mal van messing of brons die ervoor zorgt dat er een ‘ruw’ laagje om de pasta heen komt. Het eindproduct ziet er dan ook niet glanzend, maar eerder mat en poederig uit. Hierdoor zal de saus tijdens het mengen veel beter hechten aan het product waardoor er een betere smaakbeleving ontstaat. Daarnaast wordt er veel meer tijd genomen om de pasta te laten drogen waardoor ze haar vorm en textuur veel beter behoudt dan een goedkopere variant.
Lees ook: Dit is waarom je tanden gek aanvoelen na het eten van spinazie
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Huffington Post | Beeld: videostill