Desy

Lekker voor de feestmaand!

Nu de feestdagen in aantocht zijn is de kans groot dat je nog op zoek bent naar een lekker dessert of een stukje taart voor bij de koffie. Zoek niet verder, want deze banaan-aardbeienroomtaart is echt fantastisch lekker. 

Je hebt er wel even wat voor nodig, maar het resultaat mag er zijn.

Dit heb je nodig:

Voor de bodem

  • 200 gram bloem
  • 60 gram poedersuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 8 eetlepels koude, ongezouten boter in blokjes gesneden
  • 1 grote eierdooier

Voor de vulling 

  • 500 milliliter volle melk
  • 6 grote eierdooiers
  • 100 gram lichtbruine suiker
  • 40 gram maïzena
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 eetlepels ongezouten boter
  • 2 rijpe bananen, in plakjes
  • 10 aardbeien, in plakjes

Voor de topping 

  • 160 milliliter slagroom
  • 80 gram mascarpone
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Zo maak je het:

De bodem: 

  • Doe de bloem, het poedersuiker en het zout in een kom en mix het geheel door elkaar. Verdeel de blokjes boter over het deeg en mix totdat de boter goed in kleine stukjes over het deeg is verdeeld.
  • Kluts de eierdooier met een vork en voeg beetje bij beetje de eierdooier toe aan het deeg en mix steeds goed door elkaar met je handen. Vorm een bal van het deeg op het moment dat een mooi samenhangend deeg is gevormd.
  • Vet een taartvorm in met boter en verdeel het deeg over de bodem en de zijkanten van de vorm. Druk het deeg goed aan met de duimen maar niet zoveel dat het deeg zijn kruimelige textuur verliest. Zet de bodem 30 minuten in de vriezer.
  • Verhit de oven voor op 190 graden. Smeer de glanzende kant van een groot stuk aluminiumfolie in met boter en druk de folie met de beboterde kant tegen de bevroren bodem aan. Zet de taartvorm op een bakplaat en bak 25 minuten in de oven. Haal voorzichtig de folie weg.
  • Bak de bodem nog 8 tot 10 minuten in de oven. Houd hem goed in de gaten: hij mag niet te bruin worden. Laat afkoelen en maak ondertussen de vulling.

De vulling: 

  • Breng de melk aan de kook in een klein steelpannetje. Meng in een grotere pan met zware bodem de eierdooiers met de suiker, de maïzena en het zout tot een glad en dik geheel.
  • Voeg 60 milliliter van de hete melk toe aan het eimengsel terwijl je blijft kloppen. Wanneer je niet blijft kloppen kan het gebeuren dat de eieren gaan koken. Voeg voorzichtig de rest van de melk toe terwijl je blijft kloppen.
  • Plaats de pan op middelhoog vuur en breng al roerend het mengsel aan de kook. Laat één minuut doorkoken terwijl je – wederom – blijft roeren. Haal het mengsel van het vuur af; het zou nu dik en zijdeachtig moeten zijn.
  • Roer nu het vanille-extract er doorheen. Laat vijf minuten staan en meng dan de boter door het mengsel totdat er een gladde custard ontstaat. Doe de custard in een kleine kom en dek af met vershoudfolie. Zet in de koelkast totdat het mengsel helemaal is afgekoeld.

De topping en het samenstellen van de taart: 

  • Wanneer je klaar bent om de taart in elkaar te zetten kun je de banaan en de aardbeien in plakjes snijden.
  • Haal de custard uit de koelkast en klop dit even op om de custard los te maken. Voeg een handjevol banaan toe en roer.
  • Verdeel een laagje met bananenplakjes over de bodem van de taartvorm en leg hier een laagje aardbeienplakjes op. Houd nog een paar plakjes aardbeien apart voor de garnering. Verdeel dan de custard over het fruit. Zet in de koelkast en maak ondertussen de slagroom.
  • Doe de slagroom in een grote kom en mix met een handmixer een beetje stijf. Voeg de mascarpone toe en mix opnieuw totdat er een dik mengsel ontstaat.
  • Voeg de poedersuiker en het vanille-extract toe en mix totdat er stijve pieken ontstaan. Lepel de room op de bananenvulling en dek af met aardbeien.
  • Serveer direct of zet nog even in de koelkast. Hij is op zijn lekkerst als je hem serveert op de dag dat je hem maakt!

Lees ook: Deze heerlijke, romige bananentaart maak je in een handomdraai. Je wilt nooit meer anders!

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: A Hint of Honey | Beeld: The Comfort of Cooking