Rowan Hattu
50 + 50 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 400 gram rundergehakt
  • 750 gram aardappels
  • 5 appels
  • 50 milliliter volle melk
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 uien
  • 1 theelepel mosterd
  • Boter
  • Schepje suiker

Heerlijk!

Je hebt het vroeger vast wel eens bij je opa en oma gehad: hete bliksem. Een heerlijk oer-Hollands stamppot gerecht met appel en gehakt. En het leuke is: het staat in een handomdraai al bij je op tafel!

Zo maak je de oer-Hollandse hete bliksem

  • Allereerst verwarm je je oven voor op 200 graden.
  • Dan begin je met de aardappelen schillen.
  • Snijd ze daarna in grove stukken en gooi ze dan in een pan met water op een hoog vuurtje.
  • Kook dit gaar in 20 minuten.
  • Pak dan vier van de vijf appels en schil deze.
  • Verwijder dan de klokhuizen en snijd de appels in grove stukken.
  • Pak vervolgens een pan en giet hier een klein beetje water op de bodem.
  • Breng dit aan de kook.
  • Laar de stukjes appel dan 10 minuutjes koken tot ze zacht zijn.
  • Let op: voeg na een paar minuten wat suiker toe aan het geheel.
  • Vervolgens snipper je de uien, verhit je een klontje boter in een pan en fruit dan de ui.
  • Voeg dan het gehakt toe en bak dit gaar.
  • Breng het op smaak met wat peper.
  • Inmiddels zijn de aardappelen gekookt, dus giet hierna de aardappelen af.
  • Stamp dit dan tot een puree door de melk, boter en mosterd toe te voegen.
  • Schep daarna de appelmoes en het gehakt door de puree en breng nog een beetje op smaak met peper.
  • Vet vervolgens een ovenschaal in met olijfolie en verspreid de puree hier overheen.
  • Pak dan de laatste appel en schil dit op dezelfde manier als de andere vier.
  • Verdeel deze stukken over de hete bliksem.
  • Bestrooi het dan met wat geraspte kaas.
  • Zet de schaal dan voor 25-30 minuten in de oven totdat de bovenkant lekker goudbruin is.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Heerlijk herfstrecept: romige truffel paddenstoelensoep

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Videostill YouTube