Heerlijk!
Je hebt het vroeger vast wel eens bij je opa en oma gehad: hete bliksem. Een heerlijk oer-Hollands stamppot gerecht met appel en gehakt. En het leuke is: het staat in een handomdraai al bij je op tafel!
Zo maak je de oer-Hollandse hete bliksem
- Allereerst verwarm je je oven voor op 200 graden.
- Dan begin je met de aardappelen schillen.
- Snijd ze daarna in grove stukken en gooi ze dan in een pan met water op een hoog vuurtje.
- Kook dit gaar in 20 minuten.
- Pak dan vier van de vijf appels en schil deze.
- Verwijder dan de klokhuizen en snijd de appels in grove stukken.
- Pak vervolgens een pan en giet hier een klein beetje water op de bodem.
- Breng dit aan de kook.
- Laar de stukjes appel dan 10 minuutjes koken tot ze zacht zijn.
- Let op: voeg na een paar minuten wat suiker toe aan het geheel.
- Vervolgens snipper je de uien, verhit je een klontje boter in een pan en fruit dan de ui.
- Voeg dan het gehakt toe en bak dit gaar.
- Breng het op smaak met wat peper.
- Inmiddels zijn de aardappelen gekookt, dus giet hierna de aardappelen af.
- Stamp dit dan tot een puree door de melk, boter en mosterd toe te voegen.
- Schep daarna de appelmoes en het gehakt door de puree en breng nog een beetje op smaak met peper.
- Vet vervolgens een ovenschaal in met olijfolie en verspreid de puree hier overheen.
- Pak dan de laatste appel en schil dit op dezelfde manier als de andere vier.
- Verdeel deze stukken over de hete bliksem.
- Bestrooi het dan met wat geraspte kaas.
- Zet de schaal dan voor 25-30 minuten in de oven totdat de bovenkant lekker goudbruin is.
- Eet smakelijk!
Lees ook: Heerlijk herfstrecept: romige truffel paddenstoelensoep
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Culy | Beeld: Videostill YouTube