Ingrediënten
  • 8 plakken (wit) casinobrood
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 eetlepel (ongezouten) boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 180 milliliter melk
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Een snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 tot 8 plakken kaas naar keuze
  • 4 tot 8 plakken ham
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 4 eieren
Maayke
15 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 8 plakken (wit) casinobrood
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 eetlepel (ongezouten) boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 180 milliliter melk
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Een snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 tot 8 plakken kaas naar keuze
  • 4 tot 8 plakken ham
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 4 eieren

Zo’n lekkere Croque Madame als deze heb je nog nooit gehad!

We kennen allemaal de traditionele Nederlandse tosti. Deze lekkere lunch is een verwant van de Belgische Croque Madame. Een tosti bereiden we veelal in een tosti-ijzer, maar een Croque Madame heeft een topping van een spiegelei en wordt in de oven bereid. Wil je wat variëren met dit recept? Dan kun je ook voor andere toppings kiezen zoals bechamelsaus (Croque Monsieur) of een schijf ananas (Croque Hawaii).

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 200 °C.
  • Smeer beide kanten van het brood in met gesmolten boter en leg ze in de oven zodat ze aan beide kanten roosteren (±3 minuten). Draai de plakken halverwege om. 
  • Optioneel: je kan de plakken brood ook roosteren in een broodrooster.
  • Smelt in een kleine steelpan de boter, voeg de bloem toe en roer goed door, ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de melk en kruiden toe en roer 5 minuten op middelhoog vuur door.
  • Roer de Parmezaanse kaas erdoor en zet de saus apart.
  • Zet de grillstand van de oven op de hoogste temperatuur.
  • Leg vier plakken geroosterd brood klaar en smeer een deel van de mosterd op een plakje van het geroosterde brood.
  • Beleg de vier sneden met kaas en ham. Afhankelijk van de dikte kun je kiezen voor één of twee plakken kaas en/of ham.
  • Verdeel een dikke laag van de bechamelsaus over de ham en leg bovenop een geroosterd plak brood.
  • Leg de broden op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze kort in de oven totdat de kaas gesmolten is (± 5 minuten).
  • Verhit ondertussen in een koekenpan wat boter of olie en bak de vier eieren als een spiegelei. Afhankelijk van de gaarheid bepaal je zelf hoe lang je het ei bakt.
  • Leg op bovenop elk brood een spiegel en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Eet smakelijk!

Bekijk hier de volledige instructievideo:

Lees ook: Recept: knoflookbrood met drie soorten kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Laura in the kitchen | Beeld: Videostill Youtube