Ook geschikt voor veganisten!
Steeds meer mensen kiezen ervoor om een veganistisch dieet aan te houden. Tegenhangers beweren soms dat die gerechten het qua smaak niet halen bij de varianten met zuivel en vlees. Om het tegendeel te bewijzen, hebben wij hier het overheerlijke recept voor een veganistische chili.
Op verschillende manieren te serveren
Bij de term ‘veganistisch’ wordt vaak aan maaltijden met een grote hoeveelheid groenten gedacht. Deze veganistische chili past in die categorie, want er gaat onder andere een flinke hoeveelheid bonen, wortels en tomaten in. De vele verschillende kruiden die daaraan worden toegevoegd, zorgen voor een smaakvol geheel. Je kunt deze maaltijd op verschillende manieren serveren. Wil je zeker weten dat iedereen na het eten goed vol zit? Dan kun je het serveren op een bodem van rijst of er wat veganistische room aan toevoegen. Wil je wat extra frisheid toevoegen? Dan kun je er limoensap overheen sprenkelen en een schaaltje guacamole op tafel zetten. Hoe je dit gerecht ook maakt: de basis is altijd lekker.
Zo maak je veganistische chili:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Leg de zoete aardappelstukjes in een ovenschaal.
- Giet anderhalve eetlepel olijfolie, een theelepel gerookt paprikapoeder en een theelepel gemalen komijn over de aardappels heen.
- Roer de mix van de zoete aardappel en de kruiden goed door, zodat elk stukje bedekt is met kruiden.
- Voeg eventueel zout en peper toe aan de mix.
- Laat de mix 25 minuten garen in de oven, totdat de zoete aardappels helemaal gekookt zijn.
- Warm de overige olijfolie op in een grote sauspan, met het vuur op de middelste stand.
- Voeg de ui, wortels en bleekselderij aan de pan toe. Laat dit 8 tot 10 minuten koken en schep de mix af en toe goed om.
- Voeg de knoflook toe op het moment dat de groenten zacht zijn geworden. Laat dit geheel nog 1 minuut pruttelen.
- Voeg de overgebleven kruiden en de tomatenpuree toe. Roer alles goed door en laat het 1 minuut koken.
- Voeg de voorgesneden tomaten, de rode peper en 200 milliliter water aan de pan toe.
- Laat het geheel koken, zet daarna het vuur lager en laat het 20 minuten pruttelen.
- Gooi de zwarte bonen en de kidneybonen bij het mengsel en laat het nog weer 10 minuten pruttelen.
- Haal de zoete aardappelstukjes uit de oven en voeg ze aan het mengsel toe.
- Roer alles nog een keer goed door en schep het op de borden.
- Serveer het geheel eventueel met limoensap, koriander, veganistische room, rijst of guacamole.
- Eet smakelijk!
Lees ook: Recept: vegetarische Wellington met paddenstoelen en jus
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: BBC Good Food | Beeld: Adobe Stock