Marlieke
60 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 500 gram champignons
  • 500 gram kipfilet
  • 1/4 prei
  • 1 ui
  • 500 milliliter bechamelsaus
  • Verse tijm
  • 250 gram cheddarkaas
  • 500 gram kant-en-klare bladerdeeg

Zo maak je het:

  • Snijd de champignons in dunne plakjes. Doe ze vervolgens in een pan op halfhoog vuur zónder olie. Bak totdat de paddenstoelen zijn gekrompen en stevig zijn geworden. Zet aan de kant.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en bak aan alle kanten gaar. Zet even aan de kant.
  • Snijd de ui en de prei in kleine stukjes. Rits de blaadjes van de tijm.
  • Verwarm een klontje boter in de koekenpan. Voeg ook een scheutje olijfolie toe voor extra smaak. Fruit de ui een minuutje in deze pan en voeg dan de prei toe.
  • Voeg de tijm toe aan de pan zodra de ui en de prei doorzichtig worden. Bak 1 à 2 minuten en blijf omscheppen.
  • Doe de kip in de pan en meng goed met de andere ingrediënten.
  • Voeg vervolgens de bechamel toe aan de pan. Wees voorzichtig: te veel saus kan de vulling te nat maken. Zorg ervoor dat de inhoud van de pan goed bedekt wordt door de saus, maar laat de ingrediënten niet zwemmen in de pan.
  • Pak de champignons er weer bij en doe ze weer in de pan bij de rest van de vulling. Breng op smaak met peper en zout.
  • Rasp de cheddar-kaas en roer door de pan, zodat de kaas smelt. Houd een deel van de kaas apart voor de topping.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een dunne laag. Pak de taartvorm erbij om het deeg in de juiste formaten uit te snijden. Snijd hiervoor twee plakken in de lengte en twee cirkels. Snijd het bakpapier in dezelfde vorm. Indien je het lastig vindt om hier een goed beeld bij te krijgen, kun je in onderstaande video zien hoe het moet (op 4:40 min).
  • Doe het deeg in de taartvormpjes: de lange stroken deeg komen langs de zijkanten van de vormpjes en de cirkels komen op de bodem. Druk goed aan. Met een beetje water blijft het deeg beter plakken.
  • Doe de stroken bakpapier langs de zijkant over het deeg en de cirkels bakpapier op de bodem over het deeg voor het blind bakken. Doe dan de bakbonen (of vervanger daarvoor) in de vorm. Vul de vormpjes tot aan de bovenkant. Doe aluminiumfolie over de bovenkant zodat het deeg niet uit de vorm gaat rijzen.
  • Doe de vormpjes met deeg en bakbonen in de oven op 170 graden, voor ongeveer 20 minuten. Het deeg moet er dan goudkleurig uit beginnen te zien. Laat afkoelen met de bonen er nog in.
  • Verwijder de bonen wanneer het deeg is afgekoeld en haal het deeg voorzichtig uit de vorm.
  • Doe nu de kip-champignonvulling in de vorm. Bedek de bovenkant met de overgebleven geraspte cheddar.
  • Doe de hartige taartjes nogmaals in de oven voor 10 à 12 minuten totdat de kaas goud kleurt.
  • Eet smakelijk!

Pagina 2/2

Ook lekker: Upside down rabarbercake

Bron: YouTube John Quilter | Beeld: videostill