Deze rozenjam is ontzettend smakelijk
Rozen staan niet alleen maar mooi in de vaas. Deze prachtige, sierlijke bloem is ook heel geschikt om jam van te maken. Inderdaad, je leest het goed: jam! Deze rozenjam is verrukkelijk en daarnaast is het simpel om te maken. Je hoeft er maar 4 ingrediënten voor in huis te hebben.
Vooropgesteld even wat info over het kopen van de rozen die je gaat gebruiken voor de jam. Het is belangrijk dat je de juiste koopt, oftewel: enkel geurende, onbespoten rozen. De rozen die je bij de bloemist koopt, komen dus NIET in aanmerking voor de jam.
Dit heb je nodig:
- 10 mooie open rozenbloemen (bijvoorbeeld de Bourbon-roos)
- 1 liter water
- sap van een halve citroen
- 300 gram suiker
Zo maak je het:
- Haal de rozenblaadjes van de bloemen en doe ze in een pan.
- Schenk het water in de pan en voeg het sap van de citroen toe. Breng dit op een laag vuur aan de kook. Laat het daarna eventjes koken, maar niet te lang! Als de rozenblaadjes te lang koken, zullen de bladeren verkleuren.
- Giet daarna het mengsel door een zeef zodat de bloemblaadjes van het mengsel worden gescheiden.
- Giet de vloeistof terug in de pan en voeg suiker toe. Breng dit aan de kook en roer regelmatig. Laat het daarna vier minuten doorkoken.
- Schenk het mengsel daarna in steriele potten en laat het koelen.
De rozenjam smaak lekker bij pannenkoeken of bij havermout.
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Pixabay