Schuiven er mensen aan bij het avondeten? Met dit gerecht maak je wel indruk op ze!
Een visburger is een gerecht dat veel mensen eigenlijk niet zo vaak klaarmaken. Velen weten nu eenmaal beter hoe ze een malse burger kunnen maken van vlees. Maar vis is net zo makkelijk! Jamie Oliver heeft een heerlijk receptje voor Aziatische visburgers gemaakt van zalm met pittige jam.
Dit heb je nodig voor vier visburgers:
- 1 stengel limoengras, verkrijgbaar bij de Albert Heijn, ook wel Sereh genoemd
- 1 stuk gember van zes centimeter
- 15 gram koriander
- 500 gram zalm, zonder botten en huid
- snufje zout
- snufje peper
Dit heb je nodig voor de pittige jam:
Maak de jam als eerste, want deze moet nog even afkoelen
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 rode pepers
- 250 gram verse cranberries
- olijfolie
- 75 gram suiker
- 20 milliliter rode wijnazijn
- 25 milliliter water
- snufje zout
- snufje peper
Zo maak je de jam:
- Pel de ui en snijd het zo fijn mogelijk. Doe hetzelfde met de knoflook.
- Snijd de rode pepers open, haal de zaadjes eruit en snijd de pepers fijn.
- Verhit een beetje olie in een grote pan. Doe de uien, knoflook en chili in de pan en laat dit 10 minuten garen op zacht vuur.
- Voeg daarna de cranberry’s, suiker, azijn en 25 milliliter water toe. Laat het geheel 15 tot 20 minuutjes sudderen. Laat het opstaan tot de cranberry’s zacht zijn. Plet het voorzichtig een beetje een laat het daarna nog 15 minuten opstaan tot het dikker wordt en een jamachtige structuur krijgt.
- Voeg daarna wat zout en peper toe en schenk nog een klein beetje olie bij het geheel. Laat het daarna afkoelen.
Zo maak je de visburgers:
- Mep de stengel limoengras voorzichtig tegen het aanrechtblad zodat de buitenste bladen makkelijker loslaten. Pel daarna de buitenste laag van het limoengras. Pel ook de gember en snijd de gember en limoengras fijn. Snijd ook het grootste deel van de koriander fijn.
- Snijd de zalm in stukjes van 1 centimeter. Zet daarna de helft van de zalm apart en snijd de andere helft nog fijner. Snijd het zo fijn mogelijk zodat een soort puree overblijft.
- Meng daarna alle ingrediënten in een kom en verdeel daarna in vier. Maak hier burgers van van twee centimeter dik.
- Verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak de visburgers vier minuten. Draai de burgers halverwege om.
- Smeer de chili-jam over de burgertjes. Ongeveer 1 dessertlepel per visburger. Doe daarna een beetje water in de pan en zet het vuur af. Draai de burgers om en wacht tot de jam wordt opgenomen dor de burgers.
- Serveer met overgebleven blaadjes koriander.
Lees ook: Kipburgers van kipgehakt! Perfect voor in het weekend!
Fan van dit recept? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Jamie Oliver | Beeld: Unsplash