Een heerlijke traktatie uit de oven
De traditionele appelflap kennen we allemaal wel. Ook de kersenflap is in populariteit gestegen. Dit recept geeft een nieuwe, verrassende draai aan de traditionele zoete traktatie: een heerlijke flap gevuld met blauwe bessen. Ze zijn superlekker bij de koffie en heel simpel om te maken.
Het water loopt ons al in de mond.
Dit heb je nodig
Voor de vulling:
- 350 gram blauwe bessen
- 50 gram kristalsuiker
- 1 theelepel citroensap
- 1 eetlepel maizena
- 1 eetlepel water
Voor de korst:
- 6 plakjes bladerdeeg
- 1 ei
- 1 eetlepel water
- 2 eetlepels kristalsuiker
Voor het glazuur:
- 65 gram poedersuiker
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1 tot 3 eetlepels room of melk
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 210 graden (of kijk op de verpakking van het bladerdeeg hoe heet jouw oven moet).
- Leg het bladerdeeg op een plat oppervlak om te ontdooien.
- Zet een middelgrote pan op het fornuis met de blauwe bessen, de suiker en het citroensap erin. Verwarm de pan zo’n tien minuten op een laag pitje totdat de bessen openbarsten. Roer regelmatig.
- Meng, als er eenmaal veel sap is vrijgekomen, de maizena met wat water om een papje te maken. Voeg dit toe aan de blauwe bessen.
- Breng de bessen aan de kook en laat ze zachtjes pruttelen. Blijf roeren totdat het is ingedikt, dit duurt twee tot drie minuten.
- Laat het bessenmengsel afkoelen totdat je het aan kunt raken zonder je te branden.
- Spatel op ieder plakje bladerdeeg een gelijke hoeveelheid blauwe bessen.
- Meng het ei en een eetlepel water in een kopje en strijk dit over de randen van het bladerdeeg. Vouw ze hierna dubbel tot een driehoek.
- Druk met een vork de randjes van de flappen aan zodat ze goed blijven zitten.
- Strijk het resterende eimengsel over de bovenkant en besprinkel de lekkernijen met wat suiker.
- Bak de blauwebessenflappen 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.
- Laat de flappen afkoelen op een rek en maak ondertussen het glazuur. Hiervoor meng je de poedersuiker met het vanille-extract en de melk.
- Als de flappen genoeg zijn afgekoeld, maar nog niet koud zijn, kun je het glazuur eroverheen druppelen.
Lees ook: Nu zin in appeltaart? Zo maak je binnen 5 minuten een appeltaartje!
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Sprinklesomesugar | Beeld: Beckmann’s Old World Bakery Farmers’ Market Boysenberry Turnover door Beckmann’s Old World Bakery onder de licentie CC BY 2.0