Ingrediënten
  • 3 of 4 grote sinaasappelen
  • 125 gram boter + extra om bakvorm in te vetten
  • 225 gram suiker
  • 100 milliler Aperol
  • 2 middelgrote eieren
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 275 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 milliliter prosecco
  • Voor de siroop:
  • 75 milliliter sinaasappel (zonder vruchtvlees)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 theelepels Aperol
  • Geklopte slagroom voor het serveren
Maayke
25 + 45 min.
10 -12 pers.
Ingrediënten
  • 3 of 4 grote sinaasappelen
  • 125 gram boter + extra om bakvorm in te vetten
  • 225 gram suiker
  • 100 milliler Aperol
  • 2 middelgrote eieren
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 275 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 milliliter prosecco
  • Voor de siroop:
  • 75 milliliter sinaasappel (zonder vruchtvlees)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 theelepels Aperol
  • Geklopte slagroom voor het serveren

Deze omgekeerde taart met Aperol Spritz is een feest!

De zomer laat niet erg lang meer op zich wachten en daarom worden de zoete, lichte en zomerse recepten weer uit de kast gehaald. Een drankje dat dan ook veel gedronken wordt in de zomer is Aperol Spritz. Dit drankje is een Italiaanse, op wijn gebaseerde, cocktail. Het wordt gemaakt van prosecco, Aperol en een scheutje sodawater. Nu gebruiken we dit zomerse drankje om hier een heerlijke ‘upside down’ taart van te maken. Het perfecte dessert voor de zomerse (diner)feestjes in de tuin straks!

Het populaire drankje, Aperol Spritz, wordt nu verwerkt in een heerlijke ‘upside down’ taart.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Smeer de bodem en zijkanten van een springvorm (Ø 20,5) in met wat boter.
  • Rasp de schil van twee van de sinaasappels en snijd alle schil van alle sinaasappels, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van het witte vel rondom de sinaasappels verwijdert.
  • Snijd de sinaasappels in plakken van 1 cm.
  • Verwarm 25 gram suiker in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag. Laat het op een laag vuur smelten en karameliseren.
  • Eenmaal goudbruin, roer er 25 gram boter en 1 eetlepel Aperol door.
  • Voeg de sinaasappels toe zodra de bubbels zijn afgenomen. Kook aan beide kanten ongeveer 3-5 minuten tot ze goudbruin zijn aan elke kant.
  • Plaats de plakken sinaasappel over de bodem van het blik, zorg ervoor dat er geen openingen zijn.
  • Klop met een elektrische mixer de resterende boter en suiker samen met de sinaasappelrasp tot een licht en luchtig mengsel ontstaat.
  • Voeg de eieren één voor één toe en roer grondig tussen elke toevoeging.
  • Schenk de resterende Aperol, Griekse yoghurt en vanille-extract erbij.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe en vouw dit met een spatel door het mengsel. Roer ten slotte de prosecco erdoor.
  • Schep het cakemengsel in het blik en bak het in de oven gedurende 50 tot 60 minuten.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de springvorm.
  • Maak ondertussen de Aperol-siroop: voeg in een kleine pan het sinaasappelsap en Aperol toe. Zet 5 minuten op een hoog vuur tot het stroperig wordt. Roer af en toe door.
  • Klop de poedersuiker erdoor tot het glad is. Zet opzij.
  • Sprenkel voor het serveren de siroop over de Aperol Spritz taart, samen met een toef slagroom.
  • Geniet ervan!

Bekijk hieronder de video met de volledige instructie:

Ook lekker: Frisse citroen-ricottataart

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Videostill, YouTube