Redactie Kookfans

Pas goed op als je pannen met een anti-aanbaklaag gebruikt!

Een anti-aanbaklaag is ontzettend handig. Geen gedoe met karbonades van de bodem moeten schrapen, makkelijk schoon te maken, en minder boter of olie hoeven gebruiken om in te koken: de voordelen zijn bijna eindeloos. Maar wist je dat deze handigheid ook een keerzijde heeft en erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid? We leggen het je uit!

Anti-aanbaklaag van teflon

Een anti-aanbaklaag is een klein kunststof laagje over de bodem van een pan. Het maakt koken veel makkelijker, en is zonder twijfel een van de betere uitvindingen voor in de keuken. De volledige naam van de kunststof is “polytetrafluoretheen” met behulp van “perfluoroalkylstoffen”. Een hele mond vol, en daarom noemen we het maar teflon. Deze stof is op zich niet schadelijk zo lang deze gewoon onderin een pan zit. Maar je kunt er maar beter niks van binnenkrijgen, volgens de overheidswebsite waarzitwatin.nl.

Beschadigde pan

Wat namelijk nogal eens wil gebeuren, is dat zo’n anti-aanbaklaag beschadigd raakt. Een verkeerde beweging met een spatel, en je hebt er zo een kras in zitten. Wanneer dat gebeurt kun je de pan beter weggooien. Je kunt dan namelijk loszittende deeltjes teflon binnenkrijgen. En dat is nogal gevaarlijk: de stof onderdrukt namelijk het immuunsysteem. Ook kan het je slokdarm aantasten. Daarnaast is teflon bedoeld voor temperaturen tot de 260 graden Celsius. Maar laat je een pan zonder iets erin op het vuur staan, dan zit je al gauw boven die grens. Dan vindt er een chemische reactie plaats met het teflon, waarbij er giftige stoffen vrijkomen die verdampen en zo in onze luchtwegen terechtkomen. Voor mensen zijn deze dampen irriterend en kun je er flink grieperig van worden. Voor dieren kan het zelfs dodelijk zijn.

Weggooien

Moet je dan zo’n beschadigde pan zomaar weggooien? Ook hier is het verstandig even op te letten. Een deel van de stoffen die worden gebruikt bij het maken van een teflonlaag is namelijk heel slecht voor het milieu. Als die perfluroroalkylstoffen in de grond of in het water terechtkomen, kunnen ze weer door dieren worden opgenomen in hun eten. Zo verzieken ze een hele voedselketen, en kunnen ze zelfs uiteindelijk weer op ons bord terechtkomen. Als je een nieuwe pan gaat kiezen, is het daarom waarschijnlijk slim om ook andere opties te overwegen. Denk aan pan van gietijzer, koper, of keramiek.

Lees ook: Recept: Heerlijke aardappelpannenkoekjes met kaas en bacon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels, Katerina Holmes