Ingrediënten
  • 75 gram roomboter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 70 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 45 gram zure room
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • 160 gram bloem
  • 300 gram aardbeien (voor de vulling)
  • 30 gram suiker (voor de vulling)
  • 1 eetlepel maizena (voor de vulling)
  • Rasp van 1 citroen (voor de vulling)
  • 85 gram bloem (voor de streusel-topping)
  • 50 gram bruine suiker (voor de streusel-topping)
  • Snuf kaneel (voor de streusel-topping)
  • Snufje zout (voor de streusel-topping)
  • 60 gram roomboter, op kamertemperatuur (voor de streusel-topping)
  • Handje amandelen en/of hazelnoten, optioneel (voor de streusel-topping)
  • Poedersuiker, om te serveren
Christel
55 min.
8 - 10 pers.
Ingrediënten
  • 75 gram roomboter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 70 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 45 gram zure room
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • 160 gram bloem
  • 300 gram aardbeien (voor de vulling)
  • 30 gram suiker (voor de vulling)
  • 1 eetlepel maizena (voor de vulling)
  • Rasp van 1 citroen (voor de vulling)
  • 85 gram bloem (voor de streusel-topping)
  • 50 gram bruine suiker (voor de streusel-topping)
  • Snuf kaneel (voor de streusel-topping)
  • Snufje zout (voor de streusel-topping)
  • 60 gram roomboter, op kamertemperatuur (voor de streusel-topping)
  • Handje amandelen en/of hazelnoten, optioneel (voor de streusel-topping)
  • Poedersuiker, om te serveren

Eens wat anders dan een appeltaart

De aardbeien pronken momenteel in grote hoeveelheden in de supermarkt en daar maken we dankbaar gebruik van. Als het aardbeienseizoen is aangebroken, willen we immers wel genieten van deze vitaminebommetjes. Hoewel het snoepen van aardbeien al hartstikke lekker is, maak je er helemaal een traktatie van als je ze in een baksel stopt. Deze aardbeien streusel-cake is daar het juiste voorbeeld van!

Lekker dat-ie is!

Zo maak je de aardbeien streusel-cake:

Voor de cake:

  • Bekleed een taartvorm met bakpapier en vet de binnenkant in met een beetje boter. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de roomboter in een kom en voeg de suiker toe. Mix de boter en suiker met een handmixer tot een romig geheel.
  • Voeg de eieren vervolgens één voor één toe terwijl je blijft mixen.
  • Voeg daarna het vanille-extract en de zure room toe, ondertussen blijf je mixen.
  • Meng het bakpoeder, zout en de bloem in een aparte kom en voeg het bloemmengsel in delen toe aan je botermengsel terwijl je rustig mixt. Maak vervolgens de vulling.

Voor de vulling:

  • Haal de kroontjes van de aardbeien af en snijd de aardbeien in stukjes.
  • Doe de aardbeien in een kom roer de suiker, maizena en citroenrasp erdoorheen en zet apart. Maar vervolgens de topping.

Voor de streusel-topping:

  • Doe de bloem, bruine suiker, kaneel en het zout in een kom en roer door met een garde.
  • Voeg de boter toe en meng dit met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Snijd de amandelen en hazelnoten voorzichtig fijn en roer door het kruimelige deeg.

De hele cake:

  • Verdeel het cakebeslag gelijkmatig over de taartvorm. Verdeel daar bovenop de aardbeien.
  • Ten slotte verdeel je de streusel-topping erover.
  • Zet de cake in de oven en bak ‘m in zo’n 40 minuten gaar.
  • Serveer de cake met poedersuiker.

Ook lekker: Crumpets met aardbeien van Gordon Ramsay

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Home Cooking Adventure | Beeld: videostill