Jus hoeft natuurlijk niet per se óver de aardappel, het kan er ook in
De echte Hollandse aardappeleter weet dat een flinke lepel jus je aardappelgerecht een stuk lekkerder kan maken. Daarom valt dit gerecht vast wel in de smaak bij de aardappelfan. Het klinkt een beetje vreemd, maar dit is heerlijk: aardappelbolletjes gevuld met jus!
Dit heb je nodig:
- 3 aardappelen, geprakt
- 50 gram kaas, geraspt
- 3 plakken bacon, in stukjes gesneden
- 2 eetlepels zout
- 2 eetlepels peper
- 45 gram zachte boter
- 480 milliliter jus
- peterselie
- 3 eieren
- 130 gram bloem
- 150 gram broodkruimels
- olie om in te frituren
Dit moet je doen:
- Schenk de jus in een vorm voor ijsblokjes en besprenkel dit met gesneden peterselie naar smaak. Plaats de ijsblokjesvorm in de vriezer en laat dit hierin staan tot het volledig is bevroren.
- Meng in een kom de geraspte kaas, gesneden bacon, zout, peper, boter en de geprakte aardappels.
- Pak een flinke hand van de geprakte aardappel en druk het wat plat. Haal een bevroren blokje jus uit de vorm en plaats dit in het midden van de geprakte aardappel en vouw het dicht zodat er een bol ontstaat. Doe dit tot de geprakte aardappelen op zijn.
- Doe de bloem, ei en broodkruimels in drie aparte kommetjes en klop de ei eerst los.
- Haal de aardappelbolletjes daarna door de bloem, daarna door het ei en dan door de broodkruimels. Frituur daarna de bolletjes op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Zet de frituur niet hoger in de hoop dat het dan sneller gaat: de bevroren jus moet namelijk de kans krijgen om te smelten.
- Laat ze hierna uitlekken op wat keukenpapier en serveer. Pas wel op: de jus binnenin kan heet zijn!
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: So Yummy Blog | Beeld: Videostill