Lisa Pover

Het lekkere weer komt eraan, Koningsdag staat voor de deur, en dat betekent maar één ding: de BBQ kan weer aan!

En wat mag er absoluut niet ontbreken naast die gegrilde spiesjes en burgers? Juist: een smaakvolle, kleurrijke salade! Of je nu gaat voor zoet en fris, hartig en smeuïg, of juist een beetje luxe – deze lente salades zijn echte showstoppers bij elke buitenborrel.

Van spinazie met aardbeien en feta tot gebakken halloumi met biet en sinaasappel: hier vind je vier van onze favoriete combinaties die het zonnetje op je bord brengen.

Spinaziesalade met aardbeien, feta en pompoenpitten

Ingrediënten (voor 2-4 personen):

  • 100 g verse spinazie (gewassen)

  • 200 g aardbeien (in plakjes)

  • 100 g feta (verkruimeld)

  • 2 eetlepels geroosterde pompoenpitten

  • 2 eetlepels balsamicoazijn

  • 3 eetlepels olijfolie (extra vierge)

  • 1 theelepel honing (optioneel)

  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Maak de dressing:

    • Meng in een kommetje de balsamicoazijn, olijfolie, honing, zout en peper.

    • Klop goed tot het mooi gemengd is.

  2. Stel de salade samen:

    • Doe de spinazie in een grote slakom.

    • Voeg de plakjes aardbei toe.

    • Strooi de verkruimelde feta en geroosterde pompoenpitten erover.

  3. Afmaken:

    • Giet de dressing over de salade vlak voor het serveren.

    • Meng voorzichtig, zodat alles goed verdeeld is.


Gebakken halloumi salade met biet, sinaasappel & granaatappel

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

  • 200 g halloumi kaas (in plakken gesneden)

  • 2 gekookte rode bieten (in blokjes of dunne plakjes)

  • 1 sinaasappel (geschild en in partjes)

  • 1/2 granaatappel (pitjes eruit gehaald)

  • 2 eetlepels pompoenpitten (geroosterd)

  • 1/2 rode ui (dun gesneden in halve ringen)

  • 100 g gemengde groene bladgroenten (zoals veldsla, spinazie, rucola)

  • 2 eetlepels olijfolie (voor het bakken)

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)

  • 1 eetlepel sinaasappelsap (vers geperst)

  • 1 theelepel honing of ahornsiroop

  • 1 theelepel mosterd (optioneel)

  • Zout & peper naar smaak

Bereiding:

  1. Halloumi bakken:

    • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.

    • Bak de plakken halloumi ongeveer 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.

  2. Salade samenstellen:

    • Meng in een grote kom de groene bladgroenten, biet, sinaasappelpartjes, rode ui en granaatappelpitjes.

    • Strooi de geroosterde pompoenpitten erover.

  3. Dressing maken:

    • Klop in een klein kommetje de olijfolie, sinaasappelsap, honing, mosterd, zout en peper tot een gladde dressing.

  4. Serveren:

    • Verdeel de salade over borden of een schaal.

    • Leg de warme gebakken halloumi er bovenop.

    • Druppel de dressing erover vlak voor het serveren.

Spinaziesalade met Feta, Zongedroogde Tomaat, Galia Meloen & Pompoenpitten

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

  • 100 g verse spinazie (gewassen)

  • 100 g feta (verkruimeld of in blokjes)

  • 1/2 Galia meloen (geschild en in blokjes)

  • 6–8 zongedroogde tomaten (in reepjes gesneden)

  • 2 eetlepels pompoenpitten (eventueel geroosterd)

  • 1 eetlepel olijfolie (extra vierge)

  • 1 theelepel witte balsamico of citroensap

  • Versgemalen peper naar smaak

Bereiding:

  1. Voorbereiden:

    • Snijd de meloen in blokjes.

    • Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.

    • Verkruimel of snijd de feta.

    • Rooster eventueel de pompoenpitten kort in een droge pan tot ze licht beginnen te poppen (optioneel, maar extra lekker).

  2. Dressing maken:

    • Meng de olijfolie met de witte balsamico of citroensap.

    • Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.

  3. Salade samenstellen:

    • Doe de spinazie in een grote kom of schaal.

    • Voeg de meloen, feta, zongedroogde tomaten en pompoenpitten toe.

    • Druppel de dressing eroverheen.

  4. Serveren:

    • Meng voorzichtig en serveer direct, eventueel met wat brood erbij.

Frisse Salade met Peer, Blauwe Kaas, Walnoten & Rode Druiven

Fresh Pears, Blue Cheese salad with vegetable green mix, Walnuts, red grapes. healthy food.

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

  • 2 rijpe peren (bijv. Conference, in dunne plakjes)

  • 75 g blauwe kaas (verkruimeld, bijv. Roquefort of Gorgonzola)

  • 75 g rode druiven (gehalveerd)

  • 2 handjes walnoten (licht geroosterd)

  • 100 g gemengde groene bladgroenten (veldslag, rucola, babyspinazie)

  • 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)

  • 1 eetlepel witte balsamico of appelciderazijn

  • 1 theelepel honing

  • Snufje zout en peper

Bereiding:

  1. Dressing maken:

    • Meng in een kommetje de olijfolie, balsamico/azijn, honing, een snufje zout en wat versgemalen peper.

    • Klop tot een gladde dressing.

  2. Salade samenstellen:

    • Verdeel de groene bladgroenten over een schaal of borden.

    • Leg de plakjes peer erop.

    • Verdeel de blauwe kaas, druiven en walnoten eroverheen.

  3. Afmaken:

    • Druppel de dressing over de salade vlak voor het serveren.

    • Werk eventueel af met wat extra walnoten of een beetje extra kaas bovenop.