Het lekkere weer komt eraan, Koningsdag staat voor de deur, en dat betekent maar één ding: de BBQ kan weer aan!
En wat mag er absoluut niet ontbreken naast die gegrilde spiesjes en burgers? Juist: een smaakvolle, kleurrijke salade! Of je nu gaat voor zoet en fris, hartig en smeuïg, of juist een beetje luxe – deze lente salades zijn echte showstoppers bij elke buitenborrel.
Van spinazie met aardbeien en feta tot gebakken halloumi met biet en sinaasappel: hier vind je vier van onze favoriete combinaties die het zonnetje op je bord brengen.
Spinaziesalade met aardbeien, feta en pompoenpitten
Ingrediënten (voor 2-4 personen):
-
100 g verse spinazie (gewassen)
-
200 g aardbeien (in plakjes)
-
100 g feta (verkruimeld)
-
2 eetlepels geroosterde pompoenpitten
-
2 eetlepels balsamicoazijn
-
3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
-
1 theelepel honing (optioneel)
-
Zout en peper naar smaak
Bereiding:
-
Maak de dressing:
-
Meng in een kommetje de balsamicoazijn, olijfolie, honing, zout en peper.
-
Klop goed tot het mooi gemengd is.
-
-
Stel de salade samen:
-
Doe de spinazie in een grote slakom.
-
Voeg de plakjes aardbei toe.
-
Strooi de verkruimelde feta en geroosterde pompoenpitten erover.
-
-
Afmaken:
-
Giet de dressing over de salade vlak voor het serveren.
-
Meng voorzichtig, zodat alles goed verdeeld is.
-
Gebakken halloumi salade met biet, sinaasappel & granaatappel
Ingrediënten (voor 2-3 personen):
-
200 g halloumi kaas (in plakken gesneden)
-
2 gekookte rode bieten (in blokjes of dunne plakjes)
-
1 sinaasappel (geschild en in partjes)
-
1/2 granaatappel (pitjes eruit gehaald)
-
2 eetlepels pompoenpitten (geroosterd)
-
1/2 rode ui (dun gesneden in halve ringen)
-
100 g gemengde groene bladgroenten (zoals veldsla, spinazie, rucola)
-
2 eetlepels olijfolie (voor het bakken)
Voor de dressing:
-
2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
-
1 eetlepel sinaasappelsap (vers geperst)
-
1 theelepel honing of ahornsiroop
-
1 theelepel mosterd (optioneel)
-
Zout & peper naar smaak
Bereiding:
-
Halloumi bakken:
-
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
-
Bak de plakken halloumi ongeveer 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
-
-
Salade samenstellen:
-
Meng in een grote kom de groene bladgroenten, biet, sinaasappelpartjes, rode ui en granaatappelpitjes.
-
Strooi de geroosterde pompoenpitten erover.
-
-
Dressing maken:
-
Klop in een klein kommetje de olijfolie, sinaasappelsap, honing, mosterd, zout en peper tot een gladde dressing.
-
-
Serveren:
-
Verdeel de salade over borden of een schaal.
-
Leg de warme gebakken halloumi er bovenop.
-
Druppel de dressing erover vlak voor het serveren.
-
Spinaziesalade met Feta, Zongedroogde Tomaat, Galia Meloen & Pompoenpitten
Ingrediënten (voor 2-3 personen):
-
100 g verse spinazie (gewassen)
-
100 g feta (verkruimeld of in blokjes)
-
1/2 Galia meloen (geschild en in blokjes)
-
6–8 zongedroogde tomaten (in reepjes gesneden)
-
2 eetlepels pompoenpitten (eventueel geroosterd)
-
1 eetlepel olijfolie (extra vierge)
-
1 theelepel witte balsamico of citroensap
-
Versgemalen peper naar smaak
Bereiding:
-
Voorbereiden:
-
Snijd de meloen in blokjes.
-
Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.
-
Verkruimel of snijd de feta.
-
Rooster eventueel de pompoenpitten kort in een droge pan tot ze licht beginnen te poppen (optioneel, maar extra lekker).
-
-
Dressing maken:
-
Meng de olijfolie met de witte balsamico of citroensap.
-
Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
-
-
Salade samenstellen:
-
Doe de spinazie in een grote kom of schaal.
-
Voeg de meloen, feta, zongedroogde tomaten en pompoenpitten toe.
-
Druppel de dressing eroverheen.
-
-
Serveren:
-
Meng voorzichtig en serveer direct, eventueel met wat brood erbij.
-
Frisse Salade met Peer, Blauwe Kaas, Walnoten & Rode Druiven

Fresh Pears, Blue Cheese salad with vegetable green mix, Walnuts, red grapes. healthy food.
Ingrediënten (voor 2-3 personen):
-
2 rijpe peren (bijv. Conference, in dunne plakjes)
-
75 g blauwe kaas (verkruimeld, bijv. Roquefort of Gorgonzola)
-
75 g rode druiven (gehalveerd)
-
2 handjes walnoten (licht geroosterd)
-
100 g gemengde groene bladgroenten (veldslag, rucola, babyspinazie)
-
2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
-
1 eetlepel witte balsamico of appelciderazijn
-
1 theelepel honing
-
Snufje zout en peper
Bereiding:
-
Dressing maken:
-
Meng in een kommetje de olijfolie, balsamico/azijn, honing, een snufje zout en wat versgemalen peper.
-
Klop tot een gladde dressing.
-
-
Salade samenstellen:
-
Verdeel de groene bladgroenten over een schaal of borden.
-
Leg de plakjes peer erop.
-
Verdeel de blauwe kaas, druiven en walnoten eroverheen.
-
-
Afmaken:
-
Druppel de dressing over de salade vlak voor het serveren.
-
Werk eventueel af met wat extra walnoten of een beetje extra kaas bovenop.
-
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.