04 september 2017
Sabine

Hoe slecht is het nu echt om maïs te eten?

Met maïs kun je best wat kanten op. Je kunt het rauw eten door een salade of in de oven roosteren met een beetje boter. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lekkernijen die je kunt maken van maïsmeel. Heerlijk! Alleen hoor je de een zeggen hoe ongezond maïs wel niet is en beweert de ander dat het juist wel gezond is. Wat is het nu? Welk fabeltje is waar en welke is toch helaas écht een fabel?

Fabeltje 1: Maïs is ongezond. Er wordt weleens stellig beweerd dat maïs ongezond is, maar de gele korrels bevatten veel voedingsstoffen. Maïs bevat wel veel zetmeel waardoor het vaak door mensen wordt gemeden die een koolhydraatarm dieet volgen. Maar maïs kan helemaal geen kwaad, zelfs niet wanneer je wat probeert af te vallen.

Fabeltje 2: Maïs verteert niet goed. De graansoort (ja, echt. Het is graan en geen groente) bevat veel onoplosbare vezels en daarom wordt weleens gedacht dat het niet goed te verteren is. Volgens voedingsexpert Jennifer McDaniel zijn deze vezels juist goed voor de spijsvertering.

Fabeltje 3: Maïs bevat weinig voedingsstoffen. Er zijn inderdaad groentes die wat rijker aan voedingsstoffen zijn dan maïs, maar dat betekent niet dat de gele kolf geen gezondheidsvoordelen kent. Het bevat vitamine B en C en magnesium en kalium.

Fabeltje 4: Maïs bevat veel suiker. Vooral over suikermaïs wordt gedacht dat het veel suiker bevat. Ja, het bevat suiker, maar dat houdt niet in dat het een suikerbom is. Maar een banaan bevat meer suiker dan dezelfde portie maïs, wel 6 tot 8 gram om precies te zijn.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay