30 augustus 2017
Sabine

Witte groentes hebben veel gezondheidsvoordelen

Gekleurde groenten zijn heel belangrijk om alle goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo is het helemaal niet verkeerd om elke dag groene groenten te eten, maar vergeet de witte groentes niet. Deze bevatten ook veel vitamines.

Wij slaan niet zo vaak een wetenschappelijk blaadje open, maar als je dat weleens doet ben je misschien wel een keer een onderzoekje tegengekomen over witte groentes. Hieruit bleek dat deze essentiële voedingsstoffen bevatten. Te denken valt aan vitamine C, vitamine D, kalium en calcium. Ook zijn ze vezelrijk. Daarom bij deze: witte groenten die je niet moet vergeten.

Witte asperges. De groene variant is heerlijk en ook zeker gezond, maar de witten moet je ook niet vergeten. De Grieken, Romeinen en Chinezen wisten eeuwen geleden al hoe geneeskrachtig de werking van asperges kunnen zijn. Dit is met name te danken aan de stof asparagine. Deze kan je lage bloeddruk verbeteren, heeft een gunstige werking op nierfunctiestoornissen en heeft een positieve werking op hartkloppingen en leverkwalen.

Aardappels. Er was niet zo lang geleden een periode dat men dacht dat de aardappel een bron van slechtheid was, maar dat is helemáál niet zo. Er zitten superveel vitamines in en zelfs wanneer je wilt afvallen kun je het gewoon blijven eten. Een middelgrote aardappel bevat bijna 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. En in zo’n aardappeltje zitten helemaal niet schrikbarend veel calorieën, namelijk 137. Wat ook zeker niet vergeten mag worden, is dat aardappelen rijk zijn aan kalium, vitamine B6 en vezels.

Bloemkool. Bloemkool is caloriearm en koolhydraatarm en past daarom in bijna elk dieet. Leuke bijkomstigheid: de bloemkool is rijk aan vezels, vitamine en calcium. Daarnaast bevat het witte kooltje ook nog eens veel vitamine K, B6 en foliumzuur.

Ui. Niet alleen kan ui je gerecht prima op smaak brengen, maar het is ook nog een heel gezond. In bijna elk hartige gerecht past het thuis. De smaakmaker is rijk aan vezels, vitamine C, foliumzuur, calcium en ijzer.

Champignons. Champignons passen in wat minder hartige gerechten dan ui, maar alsnog valt er genoeg mee te variëren. En dat moet je ook zeker doen! Champignons zijn rijk aan vitamine B2, vitamine B3, foliumzuur en er zitten veel mineralen in zoals kalium en fosfor.

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay