19 mei 2020
Roos

Uit onderzoek blijkt dat je je hersenen kunt herprogrammeren

Is geen chocoladereep veilig in jouw koelkast, deel jij liever geen zak met snoep en sla je geen enkel gebakje af? Het is duidelijk: je bent een echte zoetekauw. Zoetekauwen weten als geen ander hoe lastig het kan zijn om al die zoete snacks af te slaan. Of je hier je hele leven mee moet dealen? Misschien niet, Amerikaanse onderzoekers beweren namelijk dat je je hersenen kunt herprogrammeren.

Amerikaans onderzoek

De neurowetenschapper Charles Zucker deed onderzoek naar de connectie tussen het proeven van eten en de hersenenen. Hieruit bleek dat de vijf smaken die we proeven – zoet, zout, hartig, umami, bitter – eigenlijk afkomstig zijn uit de hersenen. Bij het eten van elke smaak activeert namelijk een ander hersengebied. Wat hier zo bijzonder aan is? Wetenschappers kunnen door deze nieuwe ontdekking mogelijk de hersenenen manipuleren.

Experimenten bij muizen

De Amerikaanse onderzoekers probeerden het manipuleren van de hersenen uit bij muizen. Ze stimuleerde de neuronen, de plekken in de hersenen die verbonden zijn aan de verschillende smaken, met lichtgevoelige eiwitten. Eten de muizen iets zoets, maar activeerde het ‘bittere hersengebied’? Dan gingen de muizen kokhalzen en hun mond spoelen, omdat deze smaak geassocieerd werd met vergif. Na verschillende experimenten met verschillende smaken bleek dat de hersenen duidelijk gemanipuleerd kunnen worden.

Geen trek meer in zoetigheid

Verschillende vervolgonderzoeken toonden aan dat het ook mogelijk was de connecties in de hersenen bij verschillende smaken volledig uit te schakelen Dit zou zomaar kunnen betekenen dat je geen trek meer hebt in zoetigheid. Goed nieuws, want dit kan gebruikt worden bij mensen met obesitas die zoetigheid niet kunnen weerstaan.

Lees ook: Dit trucje helpt je gezondere boodschappen te doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Zita | Beeld: Unsplash