In sommige pakjes zit zelfs meer suiker dan vorig jaar
Het Voedingscentrum heeft wederom onderzoek gedaan naar de hoeveelheid suiker in de pakjes drinken voor kinderen. Het gaat om sap, vruchtendrank en frisdrank. Vorig jaar deed het Voedingscentrum vergelijkbaar onderzoek en sindsdien zijn er wel wat verbetering doorgevoerd door fabrikanten. Toch is het nog steeds schrikbarend om te zien hoeveel suiker er in een pakje drinken voor een kind zit.
Er is een steekproef gedaan en in totaal zijn 45 pakjes onderzocht van verschillende merken. Bij zes pakjes was het suikergehalte verlaagd met maximaal één klontje suiker na het onderzoek van vorig jaar. Bij zes anderen was het suikergehalte met maximaal twee klontjes verlaagd en in twee pakjes zit meer suiker dan het jaar daarvoor. Dat betekent dat twee derde van de pakjes onveranderd veel suiker gebruikt.
Misleiding
De verlaging van het suikergehalte gaat nog niet ver genoeg volgens Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. “We zien dat er stappen gezet worden door fabrikanten, en dat is nodig. Maar we zien graag dat het suikergehalte in veel meer pakjes wordt verlaagd”, vertelt ze. Ouders worden vaak ook misleidt door de opdrukken op de pakjes. Ze zien fruit en daardoor lijkt het pakje drinken gezond, wat in werkelijkheid niet zo hoeft te zijn. Termen zoals ‘natuurlijk’, ‘geen toegevoegd suiker’ of ‘puur sap’ helpen daar niet bij. Ook kinderen worden lekker gemaakt door de vrolijke figuurtjes op de pakjes.
Water
Sommige scholen zijn al bezig met het terugdringen van het aantal pakjes drinken in het klaslokaal. Ze stimuleren kinderen om meer water te drinken. Als een kind per week één pakje minder zal drinken, zal dit op jaarbasis zo’n 160 klontjes suiker schelen. Schrikken hè? Wil je weten hoeveel suiker in het favoriete pakje van jouw kind zit? Bekijk dit plaatje dan eens:
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Het Voedingscentrum | Beeld: Het Voedingscentrum
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.