Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het mogelijk is om de calorieën in rijst met 50% te verminderen door kokosolie (ongeveer 3 procent van het gewicht van de rijst die je kookt) toe te voegen aan het kookwater voordat het kookt en de rijst daarna 12 uren in de koelkast te laten staan. Dit hebben een student van de Universiteit van Sri Lanka en zijn mentor ontdekt.
Waarom dit werkt is een ingewikkeld en technisch verhaal, dat te maken heeft met verschillende soorten zetmeel. Rijst bevat verteerbaar en resistent zetmeel. Het verteerbare zetmeel is makkelijk te verteren waardoor het snel omgezet wordt in suiker (en lichaamsvet). Resistent zetmeel is moeilijker te verteren, waardoor het niet omgezet wordt in suiker en vet. Door koeling kan verteerbaar zetmeel omgezet worden in resistent zetmeel, waardoor het aantal calorieën vermindert.
Ingewikkeld verhaal, maar het proberen waard toch? Baadt het niet dan schaadt het niet!
Pagina 2/2
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Beeld: Pixabay