Het lijkt duurzaam te zijn en het ziet er prachtig uit, maar ongevaarlijk is het helaas niet
Kommen, schalen, mokken en koffiebekers van bamboe: het ziet er allemaal zo leuk uit. Ook voor kinderen heb je ontzettend leuke bamboebordjes en -bekers. Hoewel je misschien denkt een duurzame keuze te maken met bamboeservies, is dit helaas niet het geval. Bamboeservies met melaminekunststof is niet alleen niet biologisch afbreekbaar, het is ook nog eens schadelijk voor de gezondheid. Niet gek dus dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bamboeservies en -bestek heeft verboden.
Niet duurzaam
Bamboeservies is de laatste jaren ontzettend populair en wij snappen heel goed waarom. Het ziet er prachtig uit en het past precies binnen de trend van duurzamer leven. Althans, dat dachten we. Het blijkt nu dat dat laatste niet klopt. Veel bamboeservies is namelijk gemaakt van de kunststof melamine, waaraan bamboevezels of maïsvezels zijn toegevoegd. Deze combinatie is niet bepaald duurzaam, want het is niet biologisch afbreekbaar.
Schadelijk voor de gezondheid
Daarnaast kan dit bamboeservies ook nog eens schadelijk zijn voor de gezondheid. Door de combinatie van melamine met bamboe- of maïsvezels ontstaat namelijk een schadelijke stof: formaldehyde. Als je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit leiden tot maagirritatie en maagzweren, zo ontdekte de NVWA in onderzoek. De NVWA raadt dan ook sterk aan om geen bamboeservies meer te gebruiken. Ach, het staat nog wel leuk in de vitrinekast.
Alternatieven
Volgens het Voedingscentrum kun je ander servies van melamine wel gewoon veilig gebruiken. Hierbij geldt een kleine kanttekening voor kinderen tot 3 jaar. Voor deze jonge kinderen kun je het servies beter alleen voor koud of lauw eten en drinken gebruiken. Bij temperaturen boven de 70 graden kan er namelijk alsnog formaldehyde ontstaan, waar baby’s en kinderen extra gevoelig voor zijn. Voorzichtigheid is dus geboden.
Bamboeservies kun je dus beter in de kast laten staan. In plaats daarvan kies je liever voor serviesgoed van steen, porselein of glas. Ook plastic, siliconen en rvs zijn geschikt. Aha!
Lees ook: Gatsie: op deze 5 plekken in de supermarkt zitten de meeste bacteriën
Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!
Bron: Gezondheidsnet, FavorFlav | Beeld: iStock