In tijden van de coronacrisis doe je op deze manier veilig boodschappen en bestel je veilig eten
Het zijn onzekere tijden nu het coronavirus nog steeds door ons land gaat. We dienen zoveel mogelijk thuis te blijven. We kunnen nog wel onze boodschappen halen in de lokale supermarkt, maar hoe zorgen we er nu voor dat we dit op een veilige manier doen, zonder mogelijk besmet te raken met het virus? En hoe pakken we het bestellen van eten bij ons favoriete restaurant aan? VTM Nieuws sprak met viroloog Marc van Ranst die ons voorziet van goede tips.
Voorzorgsmaatregelen supermarkten
Inmiddels hebben winkels en supermarkten de nodige maatregelen getroffen, zodat we onze boodschappen zo veilig mogelijk kunnen doen. Het personeel desinfecteert winkelwagens en -mandjes, caissières zitten achter een plastic schermen en klanten kunnen bijna alleen nog maar met de pin betalen. Veel mensen vragen zich af of het risico groot is om besmet te raken met het virus in een van de winkels. Viroloog Van Ranst legt uit dat het coronavirus zich verspreidt als een besmet persoon kleine druppels in de lucht hoest. “Adem je deze druppels in, of raak je een oppervlak aan waarop ze beland zijn en komen ze vervolgens op je gezicht terecht, dan kun je mogelijk besmet raken. Winkelen in een drukke supermarkt houdt dus een risico in.”
Tips om veilig boodschappen te doen
Dit is volgens de viroloog dan ook de reden dat supermarkten nu een beperkt aantal mensen toelaat tot de winkel. “Omdat mensen in supermarkten vaak producten aanraken en verplaatsen, kun je het beste nog een paar extra maatregelen handhaven om besmetting via de producten te voorkomen”, stelt Van Ranst. De viroloog adviseert om:
- Je handen grondig met zeep en water wassen voor én na het doen van boodschappen.
- Behandel ieder oppervlak alsof het mogelijk besmet is met het virus. Raak zo min mogelijk dingen met je handen aan en vermijd het aanraken van je gezicht.
- Vermijd betalen met contant geld en pin zoveel mogelijk. Indien mogelijk contactloos.
Besmetting via verpakkingen
Kan het virus doorgegeven worden via voedingsmiddelen zelf? En zo ja, dood je het virus zodra je het eten kookt of bakt? Vooralsnog zijn hier geen directe aanwijzingen voor. Echter kunnen de verpakkingen om het voedsel wel aangeraakt zijn door besmette mensen. Voedselbedrijven stellen dat de verpakkingen geen risico met zich meedragen. Voor consument zijn er wel enkele voorzorgsmaatregelen mogelijk om het risico tot besmetting te verkleinen:
- Was alle niet-verpakte voedingsmiddelen als groente en fruit gronding onder de kraan en droog met een schone vaatdoek of laat aan de lucht drogen.
- Laat voor gebruik verpakte producten 72 uur staan of maak iedere verpakking met de hand schoon. Gebruik hiervoor een mengsel van water en zeep of verdund bleekmiddel.
Eten bestellen en afhalen
Het is ook nog steeds mogelijk om eten te bestellen of af te halen bij restaurants. Bezorgdiensten hebben maatregelen getroffen door alleen nog contactloze leveringen uit te voeren. Consumenten dienen van tevoren online te betalen en bezorgers zetten het eten op de mat en nemen afstand. Daarnaast hebben restaurants de keukens geopend voor klanten zodat zij eten kunnen afhalen. Ook hier houdt men zich aan strikte hygiëne voorschriften. Van Ranst geeft als tip om de inhoud van de verpakte voeding met een vork of lepel in een schoon bord te scheppen. Gebruik dus niet je handen en eet niet direct uit de plastic verpakking. Was voor het opscheppen van het eten nogmaals goed je handen.
Lees ook: Kun je door winkelen met winkelwagens en mandjes besmet raken met het coronavirus?
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: AD | Beeld: Beeldbank Albert Heijn