27 november 2018
Tjitske

Maak deze 5 schoonmaakfouten niet!

De keuken is dé ruimte in huis die goed schoon gehouden moet worden. Je bereidt er je eten, dus het is van groot belang dat het er hygiënisch en schoon is. Daarnaast spring je er om met rauw vlees en vis, die schadelijke bacteriën kunnen verspreiden. Zorg er dus voor dat je de keuken goed schoonmaakt en niet deze schoonmaakfouten maakt!

Zo maak je de keuken verstandig schoon.

1. Beginnen bij de vloer

We weten niet hoe we het voor elkaar krijgen, maar tijdens het koken valt er altijd wel iets op de grond. En woon je met kleine kinderen? Dan weet je dat de vloer na het eten een grote bende is door kruimels en geknoeid eten. Veel mensen zijn daarom geneigd om de vloer eerst even aan te vegen of te stofzuigen voordat ze de rest schoonmaken. Dit is een fout, want grote kans dat je na het schoonmaken de vloer nog een keer kunt doen omdat er vuil en stof op de grond valt tijdens het schoonmaken. Doe de vloer daarom altijd als laatst.

2. Alles hetzelfde

Is jouw schoonmaaktechniek een sprayflacon met allesreiniger pakken en alles insprayen en schoonmaken? Ja, er staat ‘allesreiniger’ op, maar of dit nu het beste idee is? Als je poreus materiaal in je keuken hebt zoals natuursteen en hout of materiaal dat snel krast zoals roestvrijstaal, dan is allesreiniger niet altijd de beste oplossing. Kijk in handleidingen of luister naar het advies van de fabrikant als het gaat om materiaal in je keuken.

3. Keukenpapier

Keukenpapier is ontzettend handig en veelzijdig. Je kunt snel even iets opvegen en het papiertje gewoon weggooien. Toch is het voor ons milieu beter om even stil te staan bij wat je gebruikt. Iets geknoeid? Wellicht kun je ook gewoon een microvezeldoek of vaatdoekje gebruiken. Denk daarom eerst even na of een spons, handdoek of vaatdoek volstaat in plaats van meteen naar wegwerpmiddelen te grijpen.

4. Niet je middelen reinigen

Je maakt de vaat schoon, het aanrecht en de vloer. Maar maak je ook de spullen die je gebruikt om schoon te maken schoon? Je afwasborstel, de spons, het vaatdoekje… Als je deze niet vaak of niet goed genoeg schoonmaakt loop je een grote kans om bacteriën te verspreiden. Vervang deze middelen daarom regelmatig en was vaatdoekjes op minstens 60 graden om bacteriën te doden.

5. Wachten

Niemand heeft zin om gelijk na het eten te gaan afwassen, maar het is niet zo handig om het uit te stellen tot de volgende ochtend. Waarschijnlijk heb je er dan nog steeds geen zin in (goh) en al het eten is aangekoekt. Dat maakt het niet alleen lastiger om schoon te maken, het trekt ook ongedierte aan als fruitvliegjes, mieren en zelfs muizen. Maak het daarom een gewoonte om gelijk na het eten alles in de vaatwasser te doen of af te wassen.

Lees ook: Zo slijp je een bot mes zonder messenslijper

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Unsplash