Man, man, man: Geus noemt de timing van de maatregel ‘dramatisch slecht’
Rob Geus kennen we allemaal van zijn programma De smaakpolitie, waarin hij keukens van horecazaken inspecteerde op hygiëne. Hij is dus niet vies van een inspectie hier en daar. Toch was hij verbaasd toen hij de nieuwe maatregel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit las.
Inspectierapport
Deze nieuwe maatregel maakt het makkelijker om hygiënerapporten naar buiten te brengen. Restaurants die niet aan de richtlijnen van de NVWA voldoen, komen daardoor met naam en toenaam online te staan. Zo kun je voor ieder restaurantbezoek dus even controleren hoe het er met de hygiëne zit. Je krijgt dan het meest recente inspectierapport te zien van restaurants die niet door de inspectie zijn gekomen.
‘Doodsteek voor de horeca’
Hoewel Geus de hygiëne van een horecazaak belangrijk vindt, noemt hij de timing van de NVWA ‘dramatisch slecht’. “In de coronatijd vind ik de timing voor deze maatregel echt dramatisch slecht”, zegt hij tegen EditieNL. “Dit is de doodsteek voor de horeca. De NVWA zet ondernemers tegen de muur.”
Herkansing
De NVWA gaf al aan niet vaker te zullen inspecteren. Dit noemt Geus oneerlijk. Volgens hem kampt de NVWA al jaren met onderbezetting. Hierdoor kan het vaak maanden of zelfs jaren duren voordat de horecaondernemers een herkansing krijgen. “Ze krijgen geen mogelijkheid om zich te verbeteren. De NVWA is gewoon niet in staat om dit op een eerlijke manier te doen. Bovendien is de selectie ook nog eens gebaseerd op willekeur en klachten.” Geus zegt dat sommige zaken vijf controles per jaar krijgen, terwijl andere zaken vijf jaar lang niet worden gecontroleerd.
Korte termijn
Zelf weet Geus natuurlijk het één en ander van restaurants inspecteren. “Bij mij hadden ze altijd de mogelijkheid om zich binnen korte tijd te verbeteren. Dan ging ik nog een keer terug om te kijken of ze zich verbeterd hadden, op zeer korte termijn.” Koninklijke Horeca Nederland sluit zich hierbij aan. “Belangrijk is dat iemand die niet aan hygiëne-inspectie voldoet, binnen korte tijd een herkeuring zou moeten krijgen”, zegt woordvoerder Dirk Beljaars. “Maar de NVWA kampt met enorme onderbezetting en die herkeuring kan dus maanden of zelfs jaren op zich laten wachten. Zo’n zaak gaat daar dan echt aan kapot.”
Lees ook: 7 schoonmaaktips uit de restaurantkeuken die je thuis kunt toepassen
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill YouTube