12 oktober 2020
Vivian

Volgens de tv-kok kan dit dieet anno 2020 echt niet meer

Van een brooddieet tot het OMAD-dieet, elke week verschijnt er wel weer een ander dieet dat de kilo’s als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Het carnivoordieet, oftewel het vleesdieet, is weliswaar niet helemaal nieuw – hallo steentijd – maar wel een beetje gedateerd. Tenminste, als het aan presentatrice en tv-kok Miljuschka Witzenhausen ligt. 

Vleesdieet

In RTL Boulevard legt Auke Vellinga, leefstijl- en voedingscoach, uit wat het carnivoordieet inhoudt. Het dieet gaat ervan uit dat planten zichzelf op een chemische wijze verdedigen, vertelt hij. Deze chemische, giftige stofjes richten schade aan in ons lichaam. “Dan krijgen mensen last van kwaaltjes en dingetjes.”

Kilo’s vlees

Hoe ziet dat er dan uit, zo’n vleesdieet? Nou, dat is best simpel. Je eet de hele dag door alleen maar vlees. Vellinga vertelt hoe dat er voor hem uitziet: “Ik begin de dag met een kop koffie en dan ontbijt ik tussen 10 en 12 uur met 250 gram tot 500 gram gehakt. ‘s Avonds eet ik dan mijn tweede maaltijd. Dat is dan wel meer, zo’n halve tot één kilo vlees.”

Ook botten

“Veel mensen zien vlees alleen maar als veel eiwit en water, maar in vlees zit veel meer”, vertelt Vellinga. “Eigenlijk zit bijna alles wat we nodig hebben in vlees.” Daarom eet hij ook de organen op en krikt hij zijn calciumniveau op door ook de botten te eten.

Wanstaltig

Miljuschka reageert minder positief op dit ‘nieuwe’ vleesdieet. “Het is echt wanstaltig”, is haar eerste reactie. Op de vraag waarom mensen aan dit dieet beginnen, antwoordt ze: “Ik kan me wel voorstellen dat mensen denken: ‘Het zit vol eiwitten en kan eventueel laag in vetten zijn, dus word je daar als sporter sterker van of je kunt er juist door afvallen.'”

Milieu

Toch ziet de tv-kok een duidelijke keerzijde van het carnivoordieet. “Als je kijkt naar onderzoeken van langdurig alleen maar vlees eten, is dat niet gezond”, vertelt ze. Daarnaast past het vleesdieet ook niet in het plaatje van 2020, waarin we meer om het milieu moeten denken, vindt zij. “1 kilo rundvlees kost 15.000 liter water om te produceren”, legt Miljuschka uit. Met het vleesdieet van Vellinga, die tot zo’n 1,5 kilo vlees per dag eet, telt dat in een week op tot zeker 150.000 liter. “Als je stopt met het eten van vlees, word je afdruk al zestig procent minder”, sluit de brunette af.

Lees ook: Appeldag: dit is wat voor effect het heeft op je lichaam

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard| Beeld: Videostill