27 augustus 2020
Sanne

Je biefstukje was nog nooit zo goedkoop

Supermarktketen Lidl verkoopt vanaf vandaag een assortiment voedsel voor heel lage prijzen. Het gaat om artikelen die nog een dag te nuttigen zijn. Zo scoor je kaas en brood tegen de houdbaarheidsdatum voor 25 cent en vlees voor maar 50 cent. Een koopje dus! 

Stuntprijzen

Met deze actie zet Lidl de volgende stap in het terugdringen van voedselverspilling. Vanaf vandaag vind je in alle 436 filialen van de supermarktketen extreem goedkoop voedsel. Het gaat om producten die nog een dag te nuttigen zijn. Kaas, brood en melk kosten 25 cent en voor vlees, vis en vegaproducten betaal je 50 cent. Groente en fruit wordt ook afgeprijsd, maar niet via de winkel zelf verkocht. De verkoop gaat via Too Good To Go. Met de app van de organisatie bestel je een box met 2 kilogram groente en fruit voor €2,99.

Een derde minder voedselverspilling 

“Het afgelopen jaar experimenteerden we in 24 winkels met deze aanpak, onder de naam ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’. Het aanbieden van producten voor een kwartje leidde gemiddeld tot een derde minder voedselverspilling per filiaal”, vertelt Quirine de Weerd van Lidl. De eerste proef om voedselverspilling tegen te gaan is dus geslaagd, daarom wordt het nu in alle winkels geïntroduceerd. “Al hebben we besloten vlees, vis en vega te verhogen naar vijftig cent.”

Dag voor de houdbaarheidsdatum

Volgens Quirine snijdt het mes aan twee kanten: “In tegenstelling tot andere supermarkten kon je onze boodschappen nooit tot op de laatste dag van de houdbaarheidsdatum kopen, we hielden altijd de dag ervoor aan.” Vanaf nu kunnen klanten voor een kleine prijs goede spullen kopen en tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat er minder eten verspild wordt. Een win-win situatie dus. Lidl benadrukt wel dat de producten dezelfde dag nog opgegeten moeten worden, anders wordt aangeraden om het voedsel in te vriezen.

Voedsel recyclen

Het algemene doel van Lidl is om 50 procent minder voedselverspiller te behalen voor 2030. De supermarktketen is hiermee op de goede weg. Naast de stuntprijzen voor voedsel, probeert de discounter producten zoveel mogelijk te recyclen. Brood dat niet meer verkocht kan worden gaat terug naar de bakkerij. Een deel wordt gebruikt om opnieuw brood van te maken, van de rest wordt diervoer gemaakt. Vlees, groente en fruit wordt vergist en omgezet in biogas. Er gaat ook een deel naar de voedselbank.

Lees ook: Het eten van deze 4 groenten is goed voor je hart en bloedsomloop

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: BSR Agency EFE General