20 januari 2021
Vivian

Het dieet is de laatste jaren razend populair

De een is er al jarenlang fan van, de ander heeft er pas net van gehoord: intermittent fasting. Kort gezegd is dit een dieet of eetpatroon dat niet voorschrijft wát je eet, maar wannéér je eet. De een eet alleen tussen twaalf uur ‘s middags en acht uur ‘s avonds, de ander vast zelfs twintig uur op een dag. Er zijn veel verschillende manieren van intermittent fasting, maar dit zijn de zes populairste. 

Intermittent fasting

Intermittent fasting draait niet om het uitsluiten van bepaalde voedselgroepen zoals koolhydraten of toegevoegde suikers, maar het bepaalt wannéér je eet. Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting, maar over het algemeen eet je tussen bepaalde tijden. Op de andere momenten vast je dus, maar mag je nog wel water, thee of koffie (zonder melk en suiker!) drinken.

Gezondheidsvoordelen

Veel mensen gebruiken intermittent fasting als een manier om af te vallen. Het eetpatroon kan ervoor zorgen dat je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt. Daarnaast vergroot het juist het aantal calorieën die je verbrandt, doordat je metabolisme wordt versneld. Tevens verlaagt intermittent fasting je bloedsuikerspiegel, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt en minder last hebt van cravings. Voor veel mensen is intermittent fasting niet alleen een dieet, maar is het een leefstijl. Zo wijst onderzoek uit dat intermittent fasting de gezondheid van het zenuwstelsel kan verlengen en ervoor kan zorgen dat je langer leeft. Daarnaast vermindert het oxidatieve stress en inflammatie, verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer en diabetes type 2 én verbetert het de hersenfunctie.

Zoals gezegd zijn er veel verschillende vormen van intermittent fasting. Dit zijn de zes meest populaire:

1. 16:8

De 16:8-methode is verreweg de meest populaire manier van intermittent fasting. Dit houdt in dat je zestien uur op een dag vast en dat je eet binnen een tijdsbestek van acht uur. Dit kan zijn van tien uur ‘s ochtends tot zes uur in de avond, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld om om 1 uur ‘s middags te beginnen met eten. Je kunt dit helemaal zelf invullen. Wil je deze methode gebruiken om af te vallen? Dan is het belangrijk dat je je eetvenster vult met voedzaam en gezond eten. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.

2. 5:2

Laat jouw schema het niet toe om elke dag binnen een bepaald eetvenster te eten? Dan kun je ook kiezen voor de 5:2-methode. Dit houdt in dat je vijf dagen van de week normaal eet, terwijl je je calorie-inname op de overige twee dagen beperkt tot slechts vijfhonderd calorieën voor vrouwen en zeshonderd calorieën voor mannen.

3. Eet-stop-eet

Deze methode heeft wat weg van de 5:2-methode, maar het eet-stop-eet-dieet gaat nog een stapje verder. Ook hier eet je vijf dagen van de week normaal, maar op de overige twee dagen ben je aan het vasten. Stel je voor dat je maandag om zeven uur ‘s avonds klaar bent met het avondeten. Dan eet je niet meer tot dinsdag zeven uur ‘s avonds. Dan heb je 24 uur gevast. Natuurlijk kun je ook vasten van ontbijt tot ontbijt of van lunch tot lunch – wat voor jou goed werkt. Dit zal misschien niet gelijk lukken, dus daarom kun je altijd beginnen met een vast van veertien tot zestien uur.

4. Om de dag

De naam zegt het al: bij deze manier van intermittent fasting vast je om de dag. De eerste dag eet je normaal, de volgende dag vast je of eet je maximaal vijfhonderd calorieën. De dag daarna eet je weer normaal, daarna ga je weer vasten, en zo verder. Voor beginnelingen is dit een vrij pittige methode, en is daarom ook niet direct aan te raden. Ben je al wat gevorderd in het vasten, dan kun je deze manier eens proberen.

5. Het Warrior-dieet

Laat je niet intimideren door de naam – oké, misschien toch een beetje: bij het Warrior-dieet eet je slechts vier uur op een dag en vast je de overige twintig uur. De een is hier heel streng in, de ander eet ‘s ochtends en ‘s middags wel nog kleine hoeveelheden groenten en fruit, gevolgd door een grote maaltijd in de avond.

6. Spontaan maaltijden overslaan

Zie jij het niet zitten om je aan een gestructureerd eetschema vast te houden? Dan is deze manier van intermittent fasting wellicht iets voor jou. Hierbij sla je zo nu en dan een maaltijd over, bijvoorbeeld als je geen honger hebt of even geen tijd hebt om te koken en eten. Het is een mythe dat mensen elke paar uur moeten eten, omdat ze anders in een ‘verhongermodus’ terechtkomen en zo spiermassa verliezen. Het menselijk lichaam kan prima langere perioden zonder eten, dus af en toe één of twee maaltijden missen is absoluut geen ramp.

Lees ook: Dit is wat een glutenvrij dieet met je lichaam kan doen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash, Clay Banks