14 juni 2023
Redactie Kookfans

Deze podcasts wil je zeker gaan luisteren

Podcasts over koken en eten worden steeds populairder en het aanbod is enorm. Zie jij door de bomen het bos niet meer in podcast-land? Wij helpen je graag een handje, door de leukste culinaire podcasts op een rijtje te zetten. 

Podcasts

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: podcasts. Er zijn online talloze podcasts te vinden op platformen als Spotify, Podimo en YouTube. Over elk onderwerp is inmiddels wel een podcast, zo ook over ons favoriete gespreksonderwerp: eten en koken. Een podcast is ideaal om aan te zetten als je in de auto zit, tijdens een wandeling, het sporten, schoonmaken of – heel toepasselijk – als je aan het koken bent. En het leukste aan podcasts: de meeste zijn gratis te beluisteren! Het enige dat je ervoor nodig hebt is goed internet. Om te controleren of jij goed zit, kun je de providercheck doen. Dan zie je ook meteen de beste en goedkoopste internet providers op een rijtje. Benieuwd welke shows over koken en eten je zoal kunt beluisteren? Wij zetten een aantal leuke op een rijtje.

Etenstijd!

In de podcast Etenstijd! bespeken Teun van de Keuken en Yvette van Boven hun lievelingskost. “Van een spannend – of juist doodgewoon – ingrediënt tot een praktisch keukenapparaat en van horeca-ervaringen tot kooktips. En wat gaan ze vanavond eten?” klinkt de beschrijving van de show. “Teun en Yvette vertellen het elke maandag- en donderdagmiddag in 20 hapklare minuten, zo vlak voor etenstijd, rond de klok van 5.” Inmiddels zijn onderwerpen als calorieën op de menukaart, vergeten groenten, allergieën, tafelmanieren en vasten al voorbijgekomen.

De Beste Smaak van Nederland

“De vriendschap van Jan Versteegh en Rámon Verkoeijen gaat door de maag”, zo luidt de beschrijving van food-podcast De Beste Smaak van Nederland. “Als ze niet eten, dan praten ze erover. Over smaak valt namelijk wél te wisten. Daarom gaan de heren op zoek naar de beste smaak van Nederland.”

Eetgeheimen

In de podcastserie Eetgeheimen praat Miljuschka Witzenhausen met haar gasten over haar favoriete onderwerp: eten! “Via smaakherinneringen duikt ze in het leven van mensen die zijn interessant en inspirerend vindt”, zo klinkt het. De laatste podcast in deze serie is vorig jaar al online gekomen. Toch zijn er bijna dertig afleveringen te beluisteren, waarin de televisiekok praat met onder meer Jim Bakkum, John van den Heuvel, Chantal Janzen, Janny van der Heijden en Herman den Blijker.

Wat Schaft de Podcast

“Deze podcast gaat over lekker eten en drinken, zelf koken en buiten de deur eten”, luidt de omschrijving van Wat Schaft de Podcast. “Elke 2 weken ontdekken Jonas Nouwen en Jeroen Doucet culinaire classics en tongstrelende trends.” Zo ging het in deze show al eens over verse pasta, de Indonesische keuken, negroni, honing en bagels.

Opscheppers

Opscheppers ie een wekelijkse podcast waarin Emma de Thouars, Marieke Migchelbrink en Brian Mahulette opscheppen over hoe goed ze kunnen eten. De drie vrienden delen ook recepten die je binnen no time in elkaar draait en bespreken herkenbare situaties”, beschrijven ze zelf. “Is het bijvoorbeeld een dealbreaker als je niet met stokjes kan een? Stuur je een Tikkie voor elke kop koffie of een frietje? En hoe leg je een goede bodem voor je op stap gaat?” Je hoort het allemaal in deze podcast.

De vegan lekkerbek

Eet jij vegan, ben je geïnteresseerd in veganisme of wil je gewoon alles weten over eten? Dan zit je goed bij De vegan lekkerbek. “Jigal Krant gaat in gesprek met culinaire hoogvliegers van alle gezindten. Daarbij komen alle facetten van de gastronomie aan bod, mits plantaardig en wetenswaardig.” De podcast bestaat uit drie delen. “In deel 1 staat een door de gast gekozen gerecht of product centraal. Mythes worden ontkracht en keukengeheimen onthuld onder het genot van een passende wijn. In deel 2 recenseren Jigal en zijn gast een restaurant, waar ze voorafgaand aan de podcast zijn dan eten. In deel 3 wordt een ‘raar vegan ding’ in de supermarkt getest, zoals vleesvervangers.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Lees ook: Zo verwijder je verschillende soorten vlekken op je inductieplaat

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Beeld: Pexels