Oh nee!
Kies jij altijd voor mager of extra mager rundergehakt? Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel gehakt in de schappen te veel vet bevat, namelijk tussen de 8 en 15 procent. Hierdoor is het gehakt vetter dan in Europa eigenlijk mag. Wauw!
Mager gehakt
Wie gezonder wil eten, hoeft niet meer te twijfelen over rundergehakt en mager rundergehakt. Uit een steekproef bij twaalf supermarkten bleek namelijk dat 5 van de 62 gehaktvarianten minder dan 10 procent vet bevatten. Dat waren Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1 de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar mager rundergehakt.
15 procent vet
Er waren ook verpakkingen waarbij het gehakt meer dan 15 procent vet bedroeg, dit is meer dan wettelijk is toegestaan. Volgens de supermarkten klopt dit niet en zijn de etiketten fout. Het werkelijke vetgehalte ligt lager, stellen ze. Deze supermarkten hebben aangegeven de etiketten te veranderen. In welke supermarkten dit het geval was, maakt de Consumentenbond niet bekend.
Europese richtlijnen
Er wordt vet aan gehakt toegevoegd zodat het vlees smeuïg is en meer smaak krijgt. Toch wil de Consumentenbond dat dit minder wordt, en het volgens de Europese richtlijnen gaat. Hierin staat dat mager rundvleesgehakt maximaal 7 procent vet mag bevatten. In de Nederlandse Warenwet wordt alleen onderscheid gemaakt tussen vlees en gehakt. Zodra producenten iets aan gehakt vlees toevoegen, zoals water of aroma, dan is het veranderd in gehakt en mag het meer vet bevatten. Dit is verwarrend, en daarom wil de Consumentenbond dat de Nederlandse wetgeving wordt aangepast en mager gehakt maximaal 10 procent vet bevatten.
Lees ook: Lifehack: zó kun je gehakt het beste invriezen
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: AD | Beeld: Pexels