Daar zeggen wij geen ‘nee’ tegen
Een stukje chocolade smaakt ontzettend goed wanneer je die eet met een kopje koffie. Koffie en chocolade is dan ook niet voor niets een gouden combi. Maar wist je wel dat het ook nog eens heel logisch is dat je de neiging hebt die reep helemaal op te eten als je koffie drinkt?
Wetenschappers hebben onderzocht waarom dat zo is.
Cafeïne vs. decaf
Amerikaanse onderzoekers van The Institute of Food Technologists hebben aangetoond dat cafeïne onze smaak verandert. Door de cafeïne in een kop koffie krijg je meer zin in zoete voeding, maar ook geniet je er meer van. De onderzoekers kwamen hierachter door vrijwilligers in twee groepen in te delen. De eerste groep kreeg sterke koffie voorgeschoteld met daarin 200 milligram cafeïne en de andere groep decafé koffie. Geen van de vrijwilligers wist welke koffie hij aan het drinken was.
Alert
Na het kopje koffie werd aan de deelnemers gevraagd een schatting te maken van de hoeveelheid cafeïne in hun kopje zwart goud. Ook werd de deelnemers gevraagd hun alertheid te beoordelen. Je zou denken dat de deelnemers die koffie mét cafeïne dronken hun alertheid hoger zouden beoordelen dan de deelnemers die decafé koffie dronken. Dit was verrassend genoeg niet het geval: iedereen voelde zich even alert.
Chocolade
De vrijwilligers werden ook gevraagd suiker toe te voegen aan hun kopje koffie, daarna moesten ze de zoetheid van het drankje beoordelen. Wat bleek? De groep die cafeïne dronk beoordeelde de koffie als minder zoet dan de andere groep. Cafeïne beïnvloedt de smaak en zorgt er daardoor ook voor dat de smaak van chocolade subtieler wordt en prettig wordt voor de smaakpapillen. Dit is ook meteen de reden dat je steeds meer wilt eten van de chocolade: hoe minder zoet iets smaakt, hoe meer we er van willen. Eet je dus chocolade bij de koffie, dan smaakt het alleen maar beter.
Lees ook: Groenten, kipfilet en vis koken in de vaatwasser? Ja echt, hier lees je hoe!
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: HLN | Beeld: Pxhere