14 januari 2022
Vivian

8. Drink je calorieën niet

Bijna iedereen weet wel dat je beter geen milkshakes en frisdrank kunt drinken als je wilt afvallen. Veel mensen realiseren zich echter niet dat zelfs drankjes die worden geadverteerd om atletische prestaties te verbeteren vol zitten met ongewenste ingrediënten. Sportdranken, koffiedranken en water met een smaakje bevatten vaak veel calorieën, kunstmatige kleurstoffen en toegevoegde suikers. En aangezien je al in een calorie-tekort moet zitten als je gewicht wil verliezen, is het zonde om die calorieën te verspillen aan drinken. Drink daarom liever zoveel mogelijk water of thee.

9. Drink voldoende water

De ranja, cola en sportdrank kun je dus beter inruilen voor water. Maar hoeveel water moet je drinken om af te vallen? Dat verschilt van persoon tot persoon, en is afhankelijk van lengte en hoeveel iemand beweegt. Voor de een is twee liter voldoende, waar de ander drie liter moet drinken. Vind je het lastig om voldoende water te drinken? Probeer deze trucjes dan eens.

Het is heel belangrijk om je lichaam te hydrateren. Daarnaast kan het drinken van water ook erg bevorderlijk zijn voor gewichtsverlies. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die water drinken voor een maaltijd minder calorieën eten.

10. Winkel slimmer

We weten allemaal dat een bezoekje aan de supermarkt niet alleen gevaarlijk kan zijn voor de portemonnee, maar ook voor ons dieet. Een aanbieding op frisdrank hier, hoge korting op chips daar. En dan hebben we het nog niet over de snacks bij de kassa gehad… Die ongezonde keuzes worden alleen maar erger als we met honger door de supermarkt lopen. Wij zijn duidelijk niet de enigen: uit onderzoek blijkt namelijk dat hongerige shoppers sneller de neiging hebben om naar calorierijk, ongezond voedsel te grijpen.

Hoe je die ongezonde impulsaankopen kunt voorkomen? Stap 1: eet een gezonde snack voordat je gaat winkelen. Stap 2: maak een boodschappenlijstje. Bedenk van tevoren welke gezonde maaltijden je die week wil gaan eten en schrijf alle ingrediënten uit. Op die manier zul je sneller andere, gezonde dingen in je winkelwagentje gooien.

11. Rustiger eten

Als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je je tijd neemt voor je maaltijden. Maak er geen wedstrijdje van wie zijn of haar gerecht het snelste op kan eten, maar let erop dat je rustig eet. Houd bijvoorbeeld aan dat je minstens tien keer kauwt voordat je de hap doorslikt en dat je pas begint met je volgende hap als je de vorige helemaal weg hebt. Op deze manier zul je niet alleen veel meer van je eten genieten, je eet waarschijnlijk ook een stuk minder. En dat helpt weer bij gewichtsverlies. Win-win!

12. Verminder geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten zijn suikers en granen waarvan de vezels en andere voedingsstoffen zijn verwijderd. Denk bijvoorbeeld aan witte bloem, pasta en brood. Dit soort voedsel bevat weinig vezels, wordt snel verteerd en houdt je maar een korte periode vol. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor complexe koolhydraten, zoals haver, oude granen (quinoa en gerst) of groenten zoals wortels en aardappelen. Deze complexe koolhydraten bevatten veel meer voedingsstoffen en geven je langer een verzadigd gevoel.

13. Stel realistische doelen

Natuurlijk, het zou heel fijn zijn om weer in die spijkerbroek van vijf, tien of twintig jaar geleden te passen. Maar dat ga je helaas niet van de een op de andere dag bereiken. Als je dat als doel hebt, zul je snel je motivatie verliezen om af te vallen. Je ziet namelijk niet snel genoeg resultaat en besluit vervolgens de handdoek in de ring te gooien. Het is daarom belangrijk om realistische doelen te stellen. Wat wil je over twee weken of een maand bereiken? Vanaf daar kun je weer verder kijken naar de volgende stap. Op deze manier houd je je doel veel makkelijker vol.

14. Stel zinvolle doelen

Niet alleen moet je realistische doelen stellen, ook helpt het als je zinvolle doelen stelt. Als je wilt afvallen, is het belangrijk om te weten waarom je wilt afvallen en op welke manieren gewichtsverlies je leven positief kan beïnvloeden. Weer tikkertje spelen met je (klein)kinderen of weer de hele avond kunnen dansen bij een concert zijn voorbeelden van doelen die je kunnen motiveren om de kilo’s kwijt te raken.

15. Vermijd snelle diëten

Het internet staat vol met diëten waarmee je vijf of tien kilo in twee weken zou kunnen afvallen. Helaas zijn zulke diëten typisch een gevalletje ‘te mooi om waar te wezen’. Als het je al lukt om heel veel gewicht in korte tijd te verliezen, is dit vaak niet duurzaam. Deze diëten zijn vaak zo beperkend, dat ze niet voor langere tijd vol te houden zijn. Dit leidt tot een jojo-effect, waarbij je eerst heel veel kilo’s kwijtraakt om ze vervolgens weer dubbel en dwars aan te komen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een korte tijd veel willen afvallen, na een langere tijd vaak juist meer wegen dan hun startgewicht. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat jojo-diëten het risico op diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk en metabool syndroom kunnen verhogen. Ga dus niet op zoek naar een quick fix om gewicht te verliezen, maar ga voor aanpassingen in je levensstijl die je nog jaren vol kunt houden.

Pagina 2/2

Lees ook: Aha: om deze reden helpen lightproducten niet bij het afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash