Klopt het dat wij al ons graan uit Oekraïne halen, of zit het anders?
Met de oorlog in Oekraïne is het leven flink duurder geworden. Vooral als je benzine moet tanken of de energierekening moet betalen: je merkt dat de prijzen allemaal een stuk hoger liggen. Ook voor graanproducten zoals bier, pizza’s en brood zou de Russische inval in Oekraïne gevolgen hebben, omdat er veel graan vanuit Oekraïne naar Nederland komt. Hoe zit dat nu precies? MAX Vandaag heeft het uitgezocht.
Graan uit Oekraïne
In het nieuws lees je op dit moment veel over de oorlog in Oekraïne. De Russische inval levert elke dag opnieuw beelden op van gebombardeerde woonwijken en vluchtende Oekraïeners. Maar ook op een andere manier blijft de oorlog de gemoederen bezighouden: veel mensen zien de kosten van hun dagelijks leven namelijk zo hard stijgen, dat ze het niet meer goed bij kunnen houden. Een belangrijk onderdeel hiervan zou de prijs van graan zijn: Oekraïne is namelijk een ontzettend grote graanproducent. Samen zijn Oekraïne en Rusland goed voor ongeveer dertig procent van de wereldwijde graanexport. Maar klopt het dat Nederland er zóveel van importeert dat onze boodschappen er duurder van worden?
Duik in de cijfers
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) biedt hierop een duidelijk antwoord, schrijft MAX Vandaag. Jaarlijks importeren we namelijk voor zo’n 2 miljard euro aan producten uit Oekraïne. Een groot deel daarvan is inderdaad graan. Maar toch betekent dit niet dat dit het graan is waarvan wij bijvoorbeeld ons brood maken. Nee: als je echt in de cijfers duikt, dan zie je dat het vooral om maïs gaat. Dit wordt bijvoorbeeld ingezet als veevoer.
Broodje van Europees deeg
De tarwe en granen die we wél voor brood, meel en andere lekkernijen gebruiken, komen grotendeels via Frankrijk en Duitsland op de Nederlandse markt terecht. Bovendien is je vast wel eens zo’n prachtig gouden veld met granen opgevallen tijdens een vakantie in eigen land. Ook in Nederland (en in België) zelf telen we namelijk veel tarwe.
Geen zorgen?
Kortom: voorlopig zou de oorlog geen invloed moeten hebben op de prijzen van graan, brood, deegwaren en bier. Wél kan het op de lange termijn zo zijn dat de oorlog zorgt voor een dip in de graanproductie wereldwijd. Dan kan het zijn dat andere grote graanproducenten hogere prijzen vragen. Ook kan het zijn dat de prijzen van vlees stijgen: door de verminderde beschikbaarheid van veevoer, is hun onderhoud immers duurder geworden.
Lees ook: Liefhebber van brood en pasta? Onderzoek wijst uit dat je dan gezonder leeft
Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash