Groenten en fruit moeten volgens de Raad juist goedkoper worden
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vindt het hoog tijd dat de overheid gezond eetgedrag gaat bevorderen. De Raad komt daarom met het advies om groente en fruit goedkoper te maken, een suikertaks in te voeren en gemeenten toe te staan om snackbars te weren.
Meerdere adviezen
Volgens de RVS moet er meer gebeuren om een gezonde leefomgeving te creëren. Momenteel is het té makkelijk om de verkeerde keuzes te maken, met grote nadelen voor de gezondheid tot gevolg. De adviesraad stelt daarom allereerst voor dat er een verbod komt op reclame voor ongezond voedsel. Daarnaast zou de RVS graag een suikertaks zien: een belasting op ongezonde producten, waardoor deze duurder worden. De belasting op gezonde producten zoals groenten en fruit moet dan juist omlaag, om de consumptie te stimuleren.
Fastfoodrestaurants en snackbars
Tot slot adviseert de Raad om gemeenten de bevoegdheid te geven snackbars en fastfoodrestaurants te weren uit bepaalde gebieden. Ook daarmee kan het aanbod van ongezonde eten worden beperkt.
Gezondheidsachterstand
Met deze maatregelen wil de RVS gezondheidsachterstanden tegengaan. Zulke achterstanden hangen vaak samen met maatschappelijke en financiële problemen zoals schulden, werkloosheid of een laag inkomen. Het nieuwe beleid moet gezonder eten toegankelijker maken voor alle lagen van de bevolking. Volgens de adviesraad is het ondernemen van nieuwe stappen nu belangrijker dan ooit. Door gezondheidsachterstanden leven mensen gemiddeld vijftien jaar minder lang in goede gezondheid. Door de coronacrisis kunnen de problemen alleen maar oplopen. Of er inderdaad een reclameverbod, snackbarbeperking en/of suikertaks komt, is op dit moment niet bekend.
Lees ook: Is de kant-en-klare maaltijdsalade echt een gezond alternatief?
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: NOS | Beeld: Pexels