Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Sinds de coronapandemie zijn wij hygiënischer dan ooit. We desinfecteren onze handen als we de supermarkt binnenlopen, we ontsmetten ons winkelwagentje en wassen onze handen nog eens goed als we thuiskomen. Dat we met z’n allen onze handen constant wassen, betekent helaas nog niet dat het overal zo smetteloos is. In de supermarkt vind je namelijk nog behoorlijk wat plekken vol bacteriën.
Bacteriën
De handvaten van winkelwagentjes, de avocado’s waar iedereen even in knijpt, de deurtjes van de koelvakken, de knopjes van de pinautomaat: de meeste bacteriën zitten op plekken waar mensen met hun vingers aanzitten. Je kunt behoorlijk ziek worden als je die vieze plekken aanraakt en dan met je vingers je ogen aanraakt of iets in je mond stopt, zo meldt The Centers for Disease Control and Prevention (de Amerikaanse tegenligger van het RIVM). Benieuwd naar de vijf meest smerige plekken in de supermarkt? Wij zetten ze hieronder op een rijtje.
1. Kassa
Als je denkt aan alles wat bij de kassa voorbijkomt, is het geen verrassing dat deze plek vol bacteriën zit. Denk bijvoorbeeld aan alle boodschappen die iedereen met de handen heeft aangeraakt, de verschillende caissières die achter de kassa hebben gezeten en mensen die hun tas – die ook weer op allerlei verschillende plekken is geweest – op het kassameubel zetten.
2. Lopende band
Waar de kassa niet bepaald een smetteloze plek is, is de lopende band dat net zo min. Smeltend ijs, lekkende bakjes en losse groenten: het komt allemaal op de lopende band terecht. Je kunt je voorstellen dat dit niet bepaald hygiënisch is. Als de lopende banden al dagelijks worden schoongemaakt, zal dit waarschijnlijk niet erg grondig gebeuren. Daarbij speelt een rol dat de banden gemaakt zijn van pvc, wat erg lastig is om helemaal schoon te krijgen.Onderzoekers van Michigan State University besloten eens uit te zoeken wat er allemaal op een lopende band voorbijkomt – naast een heleboel boodschappen. Het resultaat is niet bepaald fris en fruitig. De onderzoekers vonden giststammen, schimmels en verschillende bacteriën op álle lopende banden die ze onderzochten.
3. Pinautomaat
Ook dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar ook het pinautomaat is een bron van bacteriën. Al die kleine knopjes die door Jan en allemaal worden aangeraakt en nauwelijks worden schoongemaakt, dat is natuurlijk niet bepaald hygiënisch. Gelukkig kunnen we tegenwoordig in de meeste gevallen contactloos betalen, dan hoeven we die bacterieknopjes iets minder vaak aan te raken.
4. De snijmachine
Heeft jouw supermarkt een slagerij waar vleeswaren vers worden gesneden? Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat je bij je supermarkt vers vlees kunt kopen. Het nadeel is helaas dat de snijmachine waar dat vlees mee wordt gesneden erg populair is onder de bacteriën. Zo’n snijmachine is namelijk erg lastig om schoon te maken. Door de drukte zal de machine tevens niet vaak genoeg worden schoongemaakt, vaak pas aan het einde van de dag echt grondig. Dat betekent dat de restjes rauw vlees een flinke tijd op het mes en in de machine kunnen blijven zitten. Het zal echter ongetwijfeld per supermarkt verschillen hoe goed deze machine wordt schoongemaakt en hoe vaak dit wordt gedaan.
5. Fruitafdeling
Tussen de appels grabbelen om de beste eruit te pakken, in de avocado’s knijpen om te zien of ze rijp zijn of een banaantje van een tros bananen afhalen: we raken met z’n allen behoorlijk wat fruit aan in de supermarkt. Het is dan ook niet gek dat er op de fruitafdeling een heleboel bacteriën te vinden zijn. Gelukkig haal je de schil van je avocado’s en bananen af, maar was die appels tóch nog maar een keertje extra.
Lees ook: Wetenschappelijk bewezen: met een winkelwagen doe je sneller gezonde boodschappen
Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!
Bron: FavorFlav, HuffPost | Beeld: Unsplash, Martijn Baudoin