Au: spetterende olie in de koekenpan!
Je kent het wel, je bent olie aan het opwarmen om een lekker stukje vlees te bakken en zodra het vlees de pan raakt begint de boel flink te spetteren. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn als de spetters olie op jou terechtkomen en daarnaast heb je overal kleine vetvlekjes op je kleren. Om nog maar te zwijgen over de grote schoonmaak die je daarna mag doen…
Natuurlijk kan je er een deksel opdoen, maar zodra je je vleesje om wilt draaien zit je met hetzelfde probleem. Dan maar keukenhandschoenen aan, een lasbril voor en je hele keuken bekleden met aluminiumfolie? Nee hoor, de oplossing is veel simpeler. Om te voorkomen dat die verrekte olie overal heen spat kan je voor het bakken een beetje zout in de pan strooien. Wanneer je dit doet voordat je met olie of boter in de weer gaat voorkom je dat je vloekend als een ketter achter het fornuis staat. Om te zorgen dat je vlees niet te zout wordt, kun je minder (of geen) zout gebruiken bij de bereiding. Ook fijn: het zout zorgt ervoor dat de pan na afloop makkelijk schoon te maken is. Handig! Tip: vergeet ook niet om vooraf het vlees goed droog te deppen, want de spetters worden veroorzaakt door vocht. Succes!
Bron: Flaironline | Beeld: pxhere