Siliconen, metaal, keramiek of glas?
Natuurlijk zijn er verschillende factoren die bepalen of het gerecht lukt of niet. De ingrediënten, de bereidingswijze, maar ook zeker de soorten pannen en schalen kunnen een verschil maken. Juist daarom zet Kookfans voor jou op een rijtje welke je ook alweer waarvoor gebruikt.
Metaal
Er bestaan verschillende soorten pannen. Om te zien waar de pan het meest geschikt voor is, moet je kijken naar de zwaarte van de pan. Als het een wat zwaardere pan is dan zorgt-ie voor een wat donkere kleur en lichtere pannen zorgen op hun beurt juist weer voor een wat lichtere, egale bruining.
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor aluminium pannen, omdat ze erg fijn koken en snel warm worden. Het enige nadeel van deze soort pan is dat ze soms wat smaak afgeven en een aluminiumsmaak aan het eten is niet wat je wil. Het is dan ook aan te raden om het eten snel uit de pan te halen als je klaar bent met koken. Kies als je koekjes, cakes, brood of taart wil bakken het liefst voor een metalen vorm.
Tot slot heb je nog de prachtige gietijzeren pan. Deze pan is uitermate geschikt voor het stoven en braden van gerechten. Denk bijvoorbeeld aan heerlijk stoofvlees. Ook is het heel geschikt om te gebruiken op hele hoge temperaturen, bijvoorbeeld in de oven.
Glas
Net als aluminium wordt glas snel warm en houdt het hitte goed vast. Pas alleen wel op met gerechten waar veel suiker in zit. Suiker laat hele lelijke bruine vlekken achter op ovenschalen. Glas kan je heel goed gebruiken voor ovenschotels, lasagnes en hartige taarten. Glas geeft geen smaak af, dus je kan je eten er gewoon in laten zitten.
Siliconen
Siliconen bakvormen zijn vooral heel makkelijk schoon te maken, maar zo perfect als ze lijken zijn ze helaas niet. Ze geleiden warmte erg slecht, waardoor je geen gelijke garing krijgt. Juist daarom zijn ze juist niet geschikt voor het maken van taarten of cake. Daarbij komt nog dat ze ook nog zorgen voor eten dat niet knapperig wordt. Kleinere dingetjes kunnen wel prima gemaakt worden in siliconen. Cupcakes en kaneelbroodjes worden prima in siliconen bakvormen.
Keramiek
Tot slot heb je nog die prachtige kramieken schalen en pannen. Ook deze soort geleid warmte erg goed en het doet denken aan de eigenschappen die glas ook heeft. Toch zit er wel en verschil in. Keramiek kan namelijk tegen hogere temperaturen en is lichter dan zijn glazen variant. Tevens kan een keramieke schaal ook tegen hele lage temperaturen en zal hij niet snel slijten. Het is eigenlijk het stoere broertje van de glazen schaal. Gebruik ze dan ook als je hogere temperaturen of juist erg lage temperaturen wil gebruiken.
Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!
Bron: Culy | Beeld: Pexels