Desy

Met deze tips ben jij de beste patatbakker!

Frietjes vinden we hartstikke lekker, maar dan moeten ze wel precies knapperig genoeg zijn. Op slappe, weke of bleke frietjes zitten we niet te wachten! Gelukkig is het met deze tips helemaal niet moeilijk om iedere keer de perfecte frietjes klaar te maken!

Het ideale stappenplan!

  • Kies als eerste voor de ouderwetse Russet aardappel. Deze aardappel zijn wat meliger dan andere aardappels waardoor ze geschikter zijn om knapperige frietjes van te maken.
  • Snijd de aardappel vervolgens op precies de juiste dikte (ongeveer zes millimeter dik). Frietjes die dunner zijn gesneden branden aan voordat ze goed gaar zijn en frietjes die dikker zijn gesneden lijken te veel op gebakken aardappeltjes.
  • Wanneer frietjes nog vochtig zijn is het moeilijk voor de olie om zich aan het oppervlak te hechten. Wanneer de olie niet goed hecht zullen de frietjes niet snel knapperig worden. Dep de stukjes aardappel dus goed droog zodra je ze hebt gesneden.
  • Doe de frietjes vervolgens in een kom en voeg er een kleine hoeveelheid maïzena aan toe. Schud goed door elkaar. De maïzena zal ervoor zorgen dat al het overige vocht wordt geabsorbeerd. Je hebt niet heel veel nodig, slechts een eetlepel maïzena voor 500 gram frietjes.
  • Je hoeft de patat natuurlijk niet te verdrinken in olie, maar ze bedekken met een dunne laag vet is heel belangrijk voor een krokante aardappelstengel. Gebruik je geen olie, dan bestaat de kans dat de frietjes erg gaan lijken op veredelde aardappelschijfjes.
  • Verdeel de frieten vervolgens in een enkele laag op een bakplaat. Zorg ervoor dat de frietjes niet over elkaar heen liggen, op die manier zullen ze nooit knapperig worden.
  • Hitte, en veel ervan, maakt frietjes knapperig aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. De magische temperatuur hiervoor is 230 graden. Zorg ervoor dat de oven volledig voorverwarmd is voordat je de bakplaat erin stopt.
  • Ook belangrijk is het omdraaien van de frietjes. Stop de frieten 20 tot 25 minuten in de hete oven en draai ze halverwege om. Eet de patat direct op; laat je ze lang liggen dan zal de olie in de aardappel weken en worden de frietjes weer slap.

Eet smakelijk!

Lees ook: Is friet uit de oven gezonder dan uit de frituurpan?

Deze tips bewaren? Pin dit bericht dan op Pinterest

Bron: Greatist | Beeld: Unsplash