Dan kan het niet meer misgaan
Het overkomt iedereen weleens: je verheugt je op een heerlijke maaltijd en gaat vol goede moed aan de slag, maar het resultaat valt tegen. Balen! Hoogstwaarschijnlijk komt dat door een combinatie van kleine foutjes die je tijdens het koken hebt gemaakt. Wij zetten acht veelgemaakte fouten voor je op een rij. Als je deze allemaal vermijdt, kan het niet meer misgaan!
1. Een verkeerde planning maken
Een belangrijk onderdeel van een geslaagde maaltijd is de planning die eraan voorafgaat. Bekijk voor je aan de slag gaat wat je allemaal nodig hebt en zet dat klaar. Weeg de ingrediënten, zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheden gebruikt. Bereken ook hoe lang je ongeveer met elke stap bezig zult zijn, zodat je niet in tijdnood komt. Zeker als je met verschillende pannen moet werken, is het van belang dat je van tevoren helder hebt hoe lang alles in elke pan moet.
2. Zonder voorkennis de ingrediënten wijzigen
Het lijkt vaak een goed idee om een bepaald ingrediënt te wijzigen als je dat niet in huis hebt, maar dat pakt niet altijd goed uit. Dit is alleen aan de raden als je weet dat het ‘nieuwe’ ingrediënt de smaak van het gerecht niet aantast. Zoek dat dus altijd even op, zodat je niet in de situatie komt waarbij je gerecht ineens niet meer te eten is.
3. Het recept niet goed lezen
De kans is groot dat je met een recept werkt, zeker als je iets voor het eerst gaat maken. Als het een recept is dat lijkt op iets dat je al eerder hebt bereid, kun je in de verleiding komen om het niet goed te lezen. Het is echter altijd van belang om elke stap goed door te nemen, want daarmee voorkom je kleine fouten die het eindresultaat kunnen verpesten.
4. Je telefoon of tablet niet goed afschermen
Hoewel we nog altijd enorm fan zijn van ouderwetse kookboeken, is het puntje bij paaltje vaak zo dat we een recept aflezen van onze telefoon of tablet. Om te voorkomen dat dat apparaat beslaat of beschadigd raakt door bijvoorbeeld hete stoom, is het belangrijk om je goed te verdiepen in telefoon en tablet houders. Ook een goede screenprotector is van belang en kan een hoop ellende voorkomen. Better be safe than sorry!
5. De pan niet warm genoeg laten worden
Wachten tot de pan warm genoeg is, voelt vaak een beetje als verloren tijd. Toch is dat heel belangrijk, omdat het de basis vormt voor de rest van het kookproces. Vooral bij bakken en braden is het belangrijk dat de pan goed heet is, zodat vlees, vis en aardappels meteen dichtschroeien en zo min mogelijk vet opnemen.
6. Niet de juiste olijfolie of kruiden gebruiken
Iets wat niet iedereen weet, is dat niet elke soort olie even goed is om eten in te bakken. Extra vierge olijfolie wordt vaak gebruikt voor het bakken, maar is alleen geschikt voor dressings. Het is dus belangrijk dat je altijd ‘reguliere’ olijfolie gebruikt, die verhit kan worden tot zeer hoge temperaturen zonder een rare smaak te krijgen. Ook is het van belang om de juiste kruiden te gebruiken, want dat kan je maaltijd echt maken of breken. Lees je van tevoren dus altijd even in over de soorten kruiden die passen bij de maaltijd die je wilt maken.
7. De pan te ver vullen
Het overkomt de besten weleens: tijdens het koken kom je erachter dat je een te kleine pan hebt gepakt. Het is dan geen goed idee om alles alsnog maar in die pan te gooien, want dan raakt niet al het eten het warme oppervlak. Dat zorgt ervoor dat niet alles gelijk gaar wordt. Je kunt het eten beter verdelen over twee pannen of een deel apart zetten en later opwarmen.
8. Tijdens het koken niet proeven
Hoe goed je gevoel over een maaltijd ook is: af en toe proeven kan nooit kwaad. Vaak kom je er dan achter dat je toch nog wat extra tijd, olie, kruiden of zout nodig hebt. Je wilt voorkomen dat je de gok neemt en uiteindelijk eindigt met een gerecht dat te weinig smaak heeft. Beter het zekere voor het onzekere nemen dus!
Lees ook: Zo maak je in twee minuten een heerlijk chocolate chip koekje
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: GSMpunt | Beeld: Unsplash, Alyson McPhee