Wat is voordeliger: warm of koud water in de waterkoker doen?

Hanna Mellema

Of maakt het helemaal niks uit?

Wanneer je zin hebt in een lekker kopje thee, wil je natuurlijk dat de waterkoker zo snel mogelijk zijn werk doet. Dan klinkt het waarschijnlijk logisch om de waterkoker te vullen met heet kraanwater, maar kookt dat ook écht sneller? En is het eigenlijk wel beter voor de portemonnee?

Warm of koud water

Het is misschien geen grote verrassing, maar wanneer je je water snel aan de kook wilt brengen kun je inderdaad het beste warm water gebruiken. Warm water bereikt sneller het kookpunt en het geleidt warmte beter, waardoor je waterkoker een stukje sneller klaar is.

Maarre, is het ook goedkoper? Nou, dat waarschijnlijk niet. Het kost net zo goed energie om het water uit de kraan op te warmen, en daarom is het haast nog voordeliger om koud water in de waterkoker te doen. Zéker wanneer je je eigen zonnepanelen hebt.

Waterkoker of inductieplaat?

Heb je thuis een inductie kookplaat? Dan is het beter om je water in een pan te laten koken dan met een waterkoker. Inductie is namelijk nét een stukje efficiënter dan een waterkoker. Waar bij een waterkoker ongeveer 80% van de gegenereerde warmte in het water terechtkomt, is dit bij een inductieplaat zo’n 85%. Een inductieplaat is daarmee een stuk efficiënter dan gas, waarbij nog veel restwarmte verloren gaat. Aha!

Zout om sneller te koken

Sommige mensen zweren er dan bij om een flinke snuf zout door het water te doen. Dit zou het water koken namelijk versnellen. Om maar meteen korte metten te maken met dit fabeltje: daar is dus niets van waar! Het principe achter het koken van water, is dat de watermoleculen door de hitte steeds sneller gaan bewegen. Wanneer ze het kookpunt van 100 °C bereiken, verandert water in damp.  Het veelgehoorde idee achter de zoutmythe, is dat zout opgelost in water het kookpunt van het water zou verlagen. Daardoor zou het water al bij een lagere temperatuur kunnen koken. Als dat waar was, zou het inderdaad tijd kunnen schelen.

Maar helaas klopt dat verhaaltje dus niet. Sterker nog: zout opgelost in water heeft zelfs het tegenovergestelde effect! Dit is echter helemaal niet zo’n ramp. De hoeveelheid zout die je bij het koken gebruikt, is namelijk zo klein dat dit qua tijd niets uitmaakt. Pas als je echt een bizarre hoeveelheid zout in je pannetje water doet, zou je er iets van kunnen merken.

Lees ook: Zo maak je vlammetjes volgens recept van Robèrt van Beckhoven

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle  | Beeld: Adobe Stock