Robby

Wanneer bak jij de knoflook als je kookt?

In veel recepten staat het vermeld en daarom volgen wij dit advies braaf op: eerst de ui met de knoflook in de pan fruiten en daarna kun je de andere ingrediënten toevoegen. Doe jij dit ook altijd zo? Dan hebben we slecht nieuws. Volgens knoflookteler Kees Huijbrechts moet het juist andersom, zo weet Margriet.

Hoewel er in recepten vaak staat dat je eerst de ui en de knoflook moet fruiten, moet het dus andersom.

Knoflook is goed voor je

Dat knoflook goed voor je is moge duidelijk zijn. Zo geeft het je immuunsysteem een boost, gaat het muggenbeten tegen, krijg je er een goede huid van en gaat het haaruitval tegen. Dit zijn slechts een paar van de gezondheidsvoordelen van knoflook. Dat knoflook een wonderbaarlijke geneeskrachtige werking heeft, kan Kees Huijbregts beamen. “Een vriendin van ons had laatst een koortslip. Ik adviseerde haar de plek een paar keer per dag aan te stippen met wat knoflookvocht. De volgende dag had ze er geen last meer van.”

Geneeskracht

Knoflook dankt zijn geneeskracht aan het stofje allicine, een antibioticum dat zeer efficiënt werkt tegen verscheidene bacteriën. Dit stofje komt vrij zodra een knoflookteen wordt gebroken, gehakt of geperst. Maar allicine heeft een relatief laag kookpunt. Dit betekent dat het snel wordt verdampt als knoflook wordt verhit. “Die heilzame stof vervliegt bij verhitting. Sowieso verbrandt knoflook supersnel. Daarom kun je knoflook het beste pas op het allerlaatste moment toevoegen. Net als peterselie en koriander.

Lees meer over het bereiden van knoflook op de volgende pagina.

Pagina 1/2