Op welk moment bak jij de knoflook?
In veel recepten staat het vermeld: eerst de ui met de knoflook in de pan fruiten en vervolgens de rest van de ingrediënten aan de pan toevoegen. Dit klopt volgens knoflookteler Kees Huijbrechts echter niet: “Het moet juist andersom,” weet hij te vertellen.
Hoewel er in recepten vaak staat dat je eerst de ui en de knoflook moet fruiten, moet het dus andersom.
Verbranden
Doe je de ui en knoflook tegelijkertijd in de pan, dan is de kans groot dat de knoflook verbrandt terwijl de ui nog niet klaar is met fruiten. Hierdoor is je ui nog niet gaar, en je knoflook zwart. Daarnaast bevatten knoflooktenen meer fructose, wat snel bruin wordt. Gooi je de knoflook dus te snel in de pan, dan zorgt de fructose ervoor dat je knoflook heel snel bruint. Gooi je de teentjes later in de pan, dan blijft de smaak ook veel beter behouden.
Andere bereidingswijze
Wil je toch de ui en de knoflook samen fruiten, voeg de knoflook dan pas toe als de ui bijna bruin en glazig is. Je kunt de teentjes echter ook op een hele andere manier garen; je kunt ze bijvoorbeeld in hun geheel klaarmaken zonder ze te snijden of te persen. Gebruik je hele tenen knoflook, dan ontstaat er een heerlijk milde en zoet-notige smaak. Dat is behalve veel lekkerder, ook praktisch en goedkoper, omdat je er zo minder van nodig hebt. En of je nu snijdt, perst, of raspt; voor de smaak maakt het weinig uit. “Het is maar net wat je zelf het makkelijkst vindt. Maar hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe meer allicine er vrijkomt.”
Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Margriet |Beeld: videostill