Een ongeluk zit in een klein hoekje
Zelfs de meest bedreven chef-koks grijpen in de keuken nog weleens verkeerd naar een mes. Wat er op zo’n moment gebeurt laten we maar even in het midden. Voorkomen is altijd beter dan naar de eerste hulp moeten snellen wanneer je je avondmaal net aan het bereiden bent. Wil jij een vervelend incident in de keuken voorkomen? Wij hebben tips.
Houd je aan de volgende keukenregels en je zit gebakken.
Regel 1: een ding tegelijkertijd
Twee verschillende dingen tegelijk bereiden tijdens het koken is multitasken genoeg. Houd je niet ondertussen ook nog eens bezig met whatsappen of je kinderen die jengelen.
Regel 2: concentreer je op het koken
Zorg dat er zich in of rondom de keuken geen zaken afspelen die je kunnen afleiden. Je lief die vanuit de woonkamer iets naar je roept over jullie bankzaken bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je alleen bezig bent met het koken om ongelukjes in de keuken te elimineren.
Regel 3: wees goed voorbereid
Een bot mes voor het snijden van knoflook, geen ovenhandschoenen paraat voor die ovenschaal die zo toch echt uit de oven gehaald moet worden: het zijn ontzettend slechte voorbeelden. Zorg er daarom voor dat je altijd het juiste keukengereedschap bij de hand hebt.
Regel 4: doe het rustig aan
Chef-koks kunnen als een razende groenten snijden, maar daar hebben ze een opleiding voor gevolgd. Snijwonden kunnen voorkomen worden als je het gewoon rustig aan doet.
Regel 5: ruim netjes op
Een scherp mes dat je niet meer nodig hebt, kun je het beste meteen schoonmaken en opruimen. Het in de gootsteen smijten is maar een tijdelijke oplossing, bovendien kun je zo in het mes grijpen als je mes verdwijnt in het afwassopje. Hetzelfde geldt voor plasjes water: mors je per ongeluk water op de grond? Ruim het dan meteen op. Dit voorkomt weer dat je uitglijdt.
Lees ook: Dit is de top 7 van meest gemaakte fouten tijdens het koken
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: HLN | Beeld: Pixabay