Robby

Met dit ingrediënt maak jij de allerlekkerste jus

Wat is nu een stamppot of een gekookte aardappel zonder een heerlijke lepel jus? Juist, helemaal niks. Jus maakt elke Hollandse pot af en wij zijn er zo gek op dat we zó een lepel naar binnen kunnen slurpen. Maar een goede jus maken is zo makkelijk nog niet!

Op de een of andere manier wordt die van ons altijd te waterig en komt het niet in de buurt bij wat oma ons vroeger voorschotelde.

Verrassend ingrediënt
Jus kun je op veel manieren maken en ieders moeder of oma heeft wel een eigen geheime recept. Wij hebben een simpele variant uitgekozen, maar het verrassende ingrediënt dat op het laatst toegevoegd wordt, maakt dit de allerlekkerste jus die je ooit over je piepers hebt gegoten: ontbijtkoek!

Wat heb je nodig?

  • 25 gram bloem
  • 25 gram roomboter
  • 1 liter runderbouillon
  • plakje ontbijtkoek
  • snufje peper
  • snufje uienpoeder

Zo maak je het:

  • Als je vlees hebt gebraden, zet je je pan of braadslee op een laag vuur, zodat de aanbaksels (die stukjes die overgebleven zijn bij het bakken of braden van je vlees) zacht worden.
  • Voeg een klontje boter toe en laat dit helemaal smelten.
  • Voeg hierna de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat de bloem is opgenomen door de boter en je geen klontjes meer ziet. Je hebt nu een ‘roux’.
  • Blus dit af met een runderbouillon. Kook de roux nog even door zodat ook de bloem gaar wordt.
  • Nu kruimel je een dun plakje ontbijtkoek in kleine stukjes en voeg je deze stapsgewijs toe, terwijl je blijft roeren. De ontbijtkoek bindt de jus verder en geeft het een heerlijke, kruidige smaak.
  • Breng het geheel op smaak met peper en uienpoeder. Je jus is klaar!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Smulweb | Beeld: Videostill